« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
PRIPAZITE

5 namirnica koje izazivaju tjeskobu

Postoje i namirnice koje podižu razinu kemikalija koje imaju učinak koji stvarno ne želite u životu - izazivaju stres i tjeskobu

Pazite što jedete
Pazite što jedete (Arhiva)
Više o

hrana

,

kava

,

alkohol

,

namirnice

,

gazirani sokovi

,

tjestenina

,

tjeskoba

,

kečap

Hrana utječe na emocije, to zna svatko tko se našao u depresiji i navalio na frižider, zbog prekida veze, stresa na poslu ili nekih drugih problema. Obično u takvim situacijama tražimo nešto slatko, možda i nesvjesno pokušavajući popraviti raspoloženje triptofanom iz čokolade ili sličnim spojevima.

No, s druge strane, postoje i namirnice koje podižu razinu kemikalija koje imaju upravo suprotan učinak - izazivaju stres i tjeskobu, pa evo pet namirnica koje definitivno trebate izbjegavati ako niste baš najbolje volje:

Alkohol - onemogućava funkcioniranje centralnog živčanog sustava koji kontrolira emocije, što dobro znaju svi koji se rasplaču nakon par čašica...

Gazirani sokovi - naročito oni dijetni, baš kao i energetski napitci, jer i jedni i drugi sadrže kofein i umjetne zaslađivače koji snižavaju razine serotonina, hormona sreće u mozgu.

Kava - kofein potiče izlučivanje kortizola, hormona stresa, pa je jasno da pretjerani unos omiljenog crnog napitka može napraviti prave probleme i dovesti čak i do depresije.

Kečap - baš kao i neki preljevi za salatu, kečap je najčešće pun visokofruktoznog kukuruznog sirupa koji ima jednak, ako ne i snažniji, učinak kao rafinirani ugljikohidrati: nagle promjene razina šećera u krvi.

Tjestenina - zapravo, općenito proizvodi napravljeni od bijelog brašna, preciznije, rafiniranih ugljikohidrata koji izazivaju nagle promjene razina šećera u krvi.

21.04.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh