« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
ZAPAMTITE!

5 namirnica koje čuvaju mozak

Flavonoidi su komponente koje smanjuju upale, rizik od srčanih bolesti te ekcem, ali i štite mozak od preranog starenja

Bobičasto voće je odlično za mozak
Bobičasto voće je odlično za mozak (Shutterstock)
Više o

mozak

,

hrana za mozak

Mozak treba, baš kao i svaki drugi dio organizma, ispravno nahraniti i redovito vježbati kako bi funkcionirao optimalno, pa evo 5 namirnica koje će nam u tome pomoći.

B vitamini - tijamin, jedan od B vitamina, ključan je za neurološko zdravlje. Možemo ga pronaći u obogaćenim proizvodima poput tjestenine, a posebno u vitaminima koji sadrže B kompleks. Vitamin B12 njeguje mijelinsku ovojnicu koja štiti živce. Ako se ovojnica oštetiti živci mogu izgubiti funkcionalnost. Osobe koje ne mogu apsorbirati ove vitamine kroz hranu trebaju uzimati B-kompleks.  

Flavonoidi - kad vam netko preporuči da jedete 'šarenu hranu' to najčešće kaže zbog posebnih antioksidansa koji se nalaze u tim obrocima. Flavonoidi su komponente koje smanjuju upale, rizik od srčanih bolesti te ekcem, ali i štite mozak od preranog starenja. Naime, poboljšavaju međusobnu povezanost neurona te sprješava nastanak tzv. amiloidnog plaka koji 'krči' mozak osoba koje pate od Alzheimera. Jedite borovnice, jagode i ribizl, avokado, grožđe i bundevu te tamu čokoladu i crveno vino

Složeni ugljikohidrati - tijelo i mozak trebaju energiju, a najviše je dobivaju iz glukoze koja se većinom nalazi u ugljikohidratima. No, nisu svi ugljikohidrati jednaki. Bijel kruh i čips naglo će podići krvni šećer, a zatim ga spustiti. Birajte integralnu rižu i tjesteninu te kruh od cjelovitog zrna. Oni pomažu u tome da se energija polako otpušta te tako mozak može stabilno funkcionirati cijeli dan. 

Zdrave masnoće - mozak je centar živčanog sustava što znači da treba pregršt omega tri masnih kiselina kako bi ostao u odličnom stanju što duže. Ove zdrave masnoće možemo dobiti iz masne ribe, orašastih plodova poput oraha i badema, sjemenki te mahunarki. 

Zeleno lisnato povrće - tamno lisnato povrće posebno pomaže u očuvanju živčanog sustava. Sadrži puno vitamina B, C, E, ali i magnezija. Ta kombinacija pozitivno djeluje na neurotransmitere i osigurava njihovu normalno 'kolanje.' 

08.09.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.09.2019. 09:50
    nema do povrća
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh