« Život
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

5 načina kako naučiti svog tinejdžera vrijednostima novca

Svi se možemo sjetiti kasice prasice koju smo imali dok smo odrastali.

Trebaju naučiti neke stvari...
Trebaju naučiti neke stvari... (Arhiva)
Više o

tinejdžeri

,

štednja

,

savjeti

Kada pitate tinejdžera nešto o financijama, teško da ćete dobiti konkretan odgovor. Učiti tinejdžera o novcu i usađivati te vrijednosti može djelovati kao težak zadatak. Dobra vijest je da postoje različiti načini koje možete koristiti za poticanje financijske odgovornosti i svijesti kod svoje djece.

Kada vaše dijete prijeđe iz tinejdžerske dobi u odraslu osobu, može se prisjeiti tih savjeta i imati jasna sjećanja na načine na koje je naučilo vrijednost novca. Portal Mamin kutak donosi pet jednostavnih koraka koji vam mogu pomoći da počnete.

Kako podučiti tinejdžera o vrijednosti novca

1. Razmislite o proviziji umjesto džeparcu

Džeparac znači da će dijete dobiti novac bez obzira radi li ili ne. Provizija ih potiče da učine nešto više. Na primjer, možete proviziju osmisliti tako da ako vaš tinejdžer radi više kućanskih poslova ili dobije više petica, njegova provizija za tjedan ili mjesec će biti veća.

2. Zamijenite kasicu prasicu za pravi bankovni račun

Davanje tinejdžeru štednog ili tekućeg računa izvrstan je način da proširi svoje poglede na financije - a vi također možete nadzirati njihov račun. Možete ih povesti sa sobom u banku i sjesti s bankarom kako bi im otvorili račun, što im je izvrsna prilika za interakciju s financijskim zaposlenicima u stvarnom svijetu.

3. Pričajte im o dionicama

Možete pomoći svojim tinejdžerima da kupe svojih prvih nekoliko dionica, što ne samo da služi kao izvrsna aktivnost povezivanja dok oboje pratite rast i promjene, nego štoviše, to će vjerojatno biti pametno ulaganje. Lijepa stvar kod dionica je da možete ulagati koliko god želite!

4. Poklonite im knjigu o poduzetništvu

Možda ste primijetili da je vaše dijete uvijek imalo smisla za otvaranje štanda s limunadom u susjedstvu? Razmislite o tome da im poklonite jednu od knjiga o poduzetništvu kako biste ih naučili što znači pokrenuti posao.

5. Volontirajte

Odvedite svoje tinejdžere u lokalnu zajednicu ili negdje drugdje gdje mogu uložiti svoje vrijeme i trud. Jedan od načina boljeg razumijevanja financija je socioekonomija. Važno je usaditi ideju milosrđa i razumjeti da se može uštedjeti novac dok se istovremeno pronalaze načini vraćanja - poput volontiranja unutar zajednice.

Iako se usađivanje financijskih vještina vašem tinejdžeru može činiti kao izazovan zadatak, važno je znati da čak i ako isprobate samo jednu od ovih tehnika, to može rezultirati pozitivnim promjenama kod vašeg djeteta. Bez obzira na to pokušavaju li naučiti trgovati na burzi ili jednostavno steći novu perspektivu za obavljanje kućnih poslova, sigurno ćete omogućiti vašem djetetu podizanje financijske svijesti. A tko zna, možda ćete i vi usput nešto naučiti!

20.01.2023. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.01.2023. 16:53
    naucit ih da budu skromniji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh