« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
MLJAC

5 koristi za zdravlje od celera

Sok od celera trebali bi uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu jer ima fantastičan utjecaj na zdravlje, pa evo pet glavnih prednosti

Čudesno je zdrav
Čudesno je zdrav (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

celer

,

sok od celera

Celer je jedna od podcijenjenih namirnica koje ne doživljavamo kao nešto posebno - s njim kuhamo juhe i eventualno naribamo po salati, no zapravo se radi o pravom čudu prirode.

Sok od celera trebali bi uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu jer ima fantastičan utjecaj na zdravlje, pa evo pet glavnih prednosti.

Čisti krv - celer sadrži posebnu sastojak koji se zove kumarin, a koja potiče aktivnost bijelih krvnih stanice te poboljšava krvožilni sustav. Na taj način se smanjuje krvni tlak i čisti se krvotok. Celerov sok pomaže u održavanju fluidnosti krvi i limfe, a vitamini A, C i željezo obnavljaju zalihe crvenih krvnih stanica.  

Izbacuje toksine - ovaj napitak hidratizira i lužnati je pa tako balansira pH u tijelu i neutralizira kiseline. Upravo tako balansira razine minerala, smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava, jača imunitet te pomaže u održavanju zdrave kilaže. Kombinacija natrija i kalija čini ovaj sok prirodnim diuretikom. Potiče izmjenu tvari i češće mokrenje pa dolazi do bržeg čišćenja organizma i jačeg zdravlja bubrega. 

Jača kosti - celer ima visoki udio kalcija i silicija koji služe za regeneraciju i jačanje oštećenih kosti. Ovaj je sok prepun vitamina K koji igra ključnu ulogu zdravlju kosti te pomaže u borbi protiv osteoporoze. 

Štiti od upala - dvije posebne komponente u celeru, poliacetilen i luteolin, zaslužni su za jako protuupalno svojstvo koje ima celerov sok. Luteolin je flavonoid koji drastično ublažava upale u tijelu i sprječava nastajanje citokina u upalnom procesu za 90 posto. Radi se o jakom antioksidansu koji zaustavlja oksidativnu štetu na DNA.

Zdravlje crijeva - celer sadrži posebne nutrijente u svojim vlaknima koji se oslobađaju kad se povrće samelje u sok. Ti spojevi pomažu funkcioniranju probavnog trakta i djeluju kao prirodan laksativ. 

14.04.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh