Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2019. 09:01:00
MLJAC

5 koristi za zdravlje od celera

Sok od celera trebali bi uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu jer ima fantastičan utjecaj na zdravlje, pa evo pet glavnih prednosti

Čudesno je zdrav
Čudesno je zdrav (Arhiva)

Celer je jedna od podcijenjenih namirnica koje ne doživljavamo kao nešto posebno - s njim kuhamo juhe i eventualno naribamo po salati, no zapravo se radi o pravom čudu prirode.

Sok od celera trebali bi uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu jer ima fantastičan utjecaj na zdravlje, pa evo pet glavnih prednosti.

Čisti krv - celer sadrži posebnu sastojak koji se zove kumarin, a koja potiče aktivnost bijelih krvnih stanice te poboljšava krvožilni sustav. Na taj način se smanjuje krvni tlak i čisti se krvotok. Celerov sok pomaže u održavanju fluidnosti krvi i limfe, a vitamini A, C i željezo obnavljaju zalihe crvenih krvnih stanica.  

Izbacuje toksine - ovaj napitak hidratizira i lužnati je pa tako balansira pH u tijelu i neutralizira kiseline. Upravo tako balansira razine minerala, smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava, jača imunitet te pomaže u održavanju zdrave kilaže. Kombinacija natrija i kalija čini ovaj sok prirodnim diuretikom. Potiče izmjenu tvari i češće mokrenje pa dolazi do bržeg čišćenja organizma i jačeg zdravlja bubrega. 

Jača kosti - celer ima visoki udio kalcija i silicija koji služe za regeneraciju i jačanje oštećenih kosti. Ovaj je sok prepun vitamina K koji igra ključnu ulogu zdravlju kosti te pomaže u borbi protiv osteoporoze. 

Štiti od upala - dvije posebne komponente u celeru, poliacetilen i luteolin, zaslužni su za jako protuupalno svojstvo koje ima celerov sok. Luteolin je flavonoid koji drastično ublažava upale u tijelu i sprječava nastajanje citokina u upalnom procesu za 90 posto. Radi se o jakom antioksidansu koji zaustavlja oksidativnu štetu na DNA.

Zdravlje crijeva - celer sadrži posebne nutrijente u svojim vlaknima koji se oslobađaju kad se povrće samelje u sok. Ti spojevi pomažu funkcioniranju probavnog trakta i djeluju kao prirodan laksativ. 

14.04.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/5-koristi-za-zdravlje-od-celera/117979/