« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PREVENCIJA PRIJE SVEGA

5 jednostavnih metoda za smanjenje rizika od raka dojke

U slučaju ove bolesti, vrlo je važno minimalizirati rizik, jer inače može postati prekasno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

rak dojke

,

bolest

,

Tom Zanoski

Pogledajte pet jednostavnih metoda kojima možete zaštititi od bolesti.

1. Ograničite se na dva do tri alkoholna pića tjedno -  vjeruje se da alkohol, čak i ako se konzumira u malim količinama, povećava rizik od raka dojke. Većina liječnika preporuča smanjivanje vina, piva i žestokih pića. Nedavna studija pokazala je da je veza između raka dojke i alkohola posebno jaka kod 70 posto tumora osjetljivih na promjenu hormona.

2. Vježbajte tri puta tjedno (češće je i bolje) - a kada vježbajte trudite se održati otkucaje iznad bazičnog nivoa barem 20 minuta. Duge šetnje također su korisne, no brze  kardio vježbe su te koje doista pomažu srcu i smanjuju rizik od raka dojke.

3. Održavajte svoju tjelesnu težinu - istraživanja su pokazala da prevelika tjelesna težina (posebno nakon menopauze) povećava rizik. Studija koju je 2008. objavilo Sveučilište u Teksasu pokazala je da pretile žene imaju manju stopu preživljavanja u slučaju ove bolesti kao i veću šansu da dobiju njen agresivniji oblik.

4. Provjeravajte grudi barem jednom mjesečno - uvjerite se u pravilne instrukcije od vašeg liječnika i provjeravajte regularno vašu tehniku. Mogli biste napipati krvžicu prije mamografije testiranja, a dobra je ideja i pratiti promjene na tijelu.

5. Testirajte se putem mamograma jednom godišnje nakon 40-te - uočavanje tumora u ranoj fazi drastično podiže šanse za preživljavanjem. Stopa preživljavanja može biti i do 98 posto ako se bolest otkrije u ranoj fazi, no pada na 27 posto ako metastazira.

27.07.2010. 18:23:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh