Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2010. 18:23:38
PREVENCIJA PRIJE SVEGA

5 jednostavnih metoda za smanjenje rizika od raka dojke

U slučaju ove bolesti, vrlo je važno minimalizirati rizik, jer inače može postati prekasno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Pogledajte pet jednostavnih metoda kojima možete zaštititi od bolesti.

1. Ograničite se na dva do tri alkoholna pića tjedno -  vjeruje se da alkohol, čak i ako se konzumira u malim količinama, povećava rizik od raka dojke. Većina liječnika preporuča smanjivanje vina, piva i žestokih pića. Nedavna studija pokazala je da je veza između raka dojke i alkohola posebno jaka kod 70 posto tumora osjetljivih na promjenu hormona.

2. Vježbajte tri puta tjedno (češće je i bolje) - a kada vježbajte trudite se održati otkucaje iznad bazičnog nivoa barem 20 minuta. Duge šetnje također su korisne, no brze  kardio vježbe su te koje doista pomažu srcu i smanjuju rizik od raka dojke.

3. Održavajte svoju tjelesnu težinu - istraživanja su pokazala da prevelika tjelesna težina (posebno nakon menopauze) povećava rizik. Studija koju je 2008. objavilo Sveučilište u Teksasu pokazala je da pretile žene imaju manju stopu preživljavanja u slučaju ove bolesti kao i veću šansu da dobiju njen agresivniji oblik.

4. Provjeravajte grudi barem jednom mjesečno - uvjerite se u pravilne instrukcije od vašeg liječnika i provjeravajte regularno vašu tehniku. Mogli biste napipati krvžicu prije mamografije testiranja, a dobra je ideja i pratiti promjene na tijelu.

5. Testirajte se putem mamograma jednom godišnje nakon 40-te - uočavanje tumora u ranoj fazi drastično podiže šanse za preživljavanjem. Stopa preživljavanja može biti i do 98 posto ako se bolest otkrije u ranoj fazi, no pada na 27 posto ako metastazira.

27.07.2010. 18:23:38
http://metro-portal.hr/5-jednostavnih-metoda-za-smanjenje-rizika-od-raka-dojke/45241/