« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
IZRAEL SLAVI

43. godišnjica ponovnog ujedinjenja Jeruzalema

U sklopu proslave predviđen je mimohod tisuća osoba u Jeruzalemu u smjeru zapadnog dijela Zida plača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Jeruzalem

,

Izrael

,

Shimon Peres

,

Benjamin Netanyahu

Nekoliko tisuća policajaca i graničara mobilizirano je za očuvanje reda i sigurnosti u srijedu na 43. godišnjicu "ponovnog ujedinjenja" Jeruzalema, kako Izrael naziva pripajanje arapskog dijela Svetome gradu, a što je ostvario ratom iz 1967.

"Nekoliko tisuća policajaca i graničara mobilizirano je za ovaj dan, napose u starome gradu Jeruzalemu", rekao je policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld. U sklopu proslave predviđen je mimohod tisuća osoba u Jeruzalemu u smjeru zapadnog dijela Zida plača.

Izrael cijeli grad Jeruzalem drži "svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom", uključujući i istočni, arapski sektor, prema "temeljnom zakonu" donesenom 30. srpnja 1980.

U srijedu poslije podne šef države Shimon Peres i premijer Benjamin Netanyahu trebaju sudjelovati na svečanosti.

Pitanje Jeruzalema jedno je od glavnih prijepora u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca koji žele istočni Jeruzalem proglasiti glavnim gradom buduće palestinske države i zato zahtijevaju potpun prekid gradnje židovskih naselja u tom dijelu.

Jeruzalem ima 774.000 stanovnika, od čega 488.000 židova (63 posto), 261.000 muslimana (34 posto) i 15.000 kršćana (2 posto), prema podacima Izraelskog središnjeg statističkog ureda.(hina/metro-portal)

12.05.2010. 13:51:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh