4 vrste voće za brže mršavljenje
Bilo da tražimo međuobrok nakon treninga ili jednostavno želimo dulje ostati siti, voće bogato proteinima može nam pomoći u ostvarivanju zdravstvenih ciljeva
Iako su poznati po vlaknima, antioksidansima i esencijalnim vitaminima, neki plodovi također sadrže iznenađujuću količinu proteina, što ih čini ukusnim i hranjivim dodatkom prehrani.
Bilo da tražimo međuobrok nakon treninga ili jednostavno želimo dulje ostati siti, voće bogato proteinima može nam pomoći u ostvarivanju zdravstvenih ciljeva, a istovremeno zadovoljiti želju za slatkim.
Protein je važan za sitost, obnovu tkiva i rast mišića. Dijete bogate proteinima već dugo su popularne za mršavljenje, dok su biljne prehrane nedavno stekle pozornost zbog zdravstvenih koristi i pomoći pri regulaciji tjelesne mase. U usporedbi s drugim biljnim izvorima, poput graha, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, voće sadrži manje proteina, potvrđuje dijetetičarka Natalie Rizzo.
"Svaki gram proteina se računa, posebno ako slijedite prehranu temeljenu na biljkama", kaže Rizzo za Today, napominjući da većini ljudi treba barem 20 grama proteina po obroku.
"Šećer u voću potpuno je zdrava komponenta prehrane i osigurava energiju za svakodnevne aktivnosti i tjelovježbu", navodi.
Voće također donosi brojne druge dobrobiti, uključujući vitamine A, C, E i D, kalij, magnezij, antioksidanse, biljne spojeve i vlakna. "Ipak, smatram da se protein iz voća treba promatrati kao dodatak, a ne kao primarni izvor proteina", objašnjava Rizzo.
Na primjer, dobiti dva grama proteina iz kupina može biti korisno, ali pojesti pet šalica kupina samo kako bismo unijeli deset grama proteina "vjerojatno bi bilo pretjerano", dodaje dijetetičarka. No, otkrila je koje bi voće posebno moglo doprinijeti fitness ciljevima, osobito mršavljenju. Evo koje se voće našlo na popisu.
Nar
- 174 grama: 2.9 grama proteina
Crvene sjemenke nara bogate su antioksidansima, vlaknima, masnim kiselinama te esencijalnim vitaminima i mineralima. Skoro 30 posto mase sjemenki čine protuupalne masne kiseline, koje su korisne za zdravlje srca, navodi Rizzo.
Marelice
- 155 grama narezanih svježih marelica: 2.3 grama proteina
- 130 grama sušenih marelica: 4.4 grama proteina
Ovo ukusno voće sadrži vlakna, antioksidanse, željezo i vitamine C, E, B6 i A. "Studije pokazuju da marelice sadrže 'mnoge značajne spojeve' koji pomažu u smanjenju upala. Odlične su svježe ili kao suhi međuobrok te se nalaze na popisima namirnica koje dijetetičari preporučuju za prevenciju raka", kaže Rizzo.
Dinja
- 160 grama svježeg voća: 1.3 grama proteina
Posebna prednost dinje je visok sadržaj vitamina A, ističe dijetetičarka Samantha Cassetty. "Otprilike 160 grama dinje osigurava 40 posto dnevne preporučene doze vitamina A, uglavnom u obliku beta-karotena, ključnog za zdravlje očiju i imunološku funkciju", objašnjava. Dinja je izvrstan dodatak voćnim salatama, smoothiejima i desertima.
Sve u svemu, vrijeme je da se bacite na neku dijeticu... pa evo, može i ovako ;)
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar