3 najčešće pogreške kod pripreme hrane
Evo tri primjera s kojima se sigurno svatko može identificirati, a većina i potvrditi da to rade svaki put... i tako dovode svoje i zdravlje ukućana u opasnost
Pripremanje hrane nije baš tako jednostavno kao što se ponekad čini, i to iz prilično jednostavnog razloga - loše navike i mitovi koje smo usvojili od svojih bližnjih mogu nas odvesti ravno u bolnicu.
Ne vjerujete? Evo tri primjera s kojima se sigurno svatko može identificirati, a većina i potvrditi da to rade svaki put... i tako dovode svoje i zdravlje ukućana u opasnost.
Kontaminiranje daske za rezanje - velike daske za rezanje omogućavaju brzu i jednostavniju pripremu većeg broja namirnica, ali mogu biti uzrok unakrsnoj kontaminaciji hrane. Temeljito očistite i operite dasku za rezanje prije početka pripreme obroka te vrućom vodom i sapunicom ispirite prije i poslije svake upotrebe. Najbolje bi bilo imati odvojene daske za pripremu mesa i povrća. Izbjegavajte malene daske s kojih hrana pada po radnoj površini te tanke koje se deformiraju i lako pucaju pa uložite u kvalitetniju dasku od bambusa ili drveta. Dotrajale daske koje se teže čiste redovito mijenjajte.
Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi - sigurno ste to vidjeli kod svojih mama i baka, ali ne znači da je ispravno. Smrznutu hranu ne odmrzavajte na kuhinjskom pultu ili sudoperu, a odmrznutu je nemojte ponovno zamrzavati. Manji komadi hrane odmrznut će se polagano i zdravstveno sigurno u vašem hladnjaku preko noći, dok će cijeloj kokoši ili puranu trebati i nekoliko dana da se potpuno odmrznu. Odmrzavajte na donjoj polici kako biste izbjegnuli curenje po drugim namirnicama, a najbolje je staviti smrznuti grumen u posudu ili vrećicu iz koje neće curiti.
Pranje piletine prije kuhanja - ispiranje ili pranje mesa prije kuhanje ili pečenja, osim što je gubljenje vremena, može biti opasno jer ako i postoji nešto štetno na piletini, time će se samo proširiti na sudoper, a često se u sudoperu nađe i nešto suđa. Termičkom obradom uništit ćete sve što treba uništiti, a kako biste smanjili kontaminaciju u kuhinji, sol, papar i sve začine pripremite ranije i pomiješajte u posudu u kojoj ćete začiniti piletinu, kako ne biste prljavim rukama dirali posudice i mlince sa začinima.
Novi komentar