« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
STVARNO?

Aloe vera nije učinkovita za opekline protiv sunca

najnovija istraživanja pokazala su kako dosad najpopularnija sredstva za ublažavanje crvenila kože i nisu toliko učinkovita te da čak mogu i nanijeti čak i više štete nego koristi

Mitovi?!
Mitovi?! (Arhiva)
Više o

aloe vera

,

crvenilo

Ljudi kojima koža pocrveni zbog izlaganja suncu obično će odmah posegnuti za nekim brzopteznim rješenjem poput, primjerice, preprata na bazi aloe vere, no najnovija istraživanja pokazala su kako dosad najpopularnija sredstva za ublažavanje crvenila kože i nisu toliko učinkovita te da čak mogu i nanijeti čak i više štete nego koristi. 

Istraživanja su pokazala kako nanošenje nekih proizvoda pa čak i krema na bazi aloe nije tako dobra ideja, pa znanstvenici upozoravaju kako je puno bolje rješenje korištenje gela na bazi aloe budući da se lakše upija i manje opterećuje kožu od kreme koja je puno 'teža'.

'Neka sredstva za njegu kože nakon sunčanja imaju bogatu, gustu konzistenciju koja sadrži ulja, koja stvaraju barijeru na vrhu kože te mogu pogoršati upalu i stvoriti osjećaj žarenja', objašnjava stručnjakinja za kožu Michaella Bolder.

Osim toga, mnoga sredstva za njegu kože sadržavaju mirise i kemikalije koje će dodatno izitirati kožu.

'Aloe vera je dugo vremena vrlo cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava, a zahvaljujući neposrednom učinku hlađenja na kožu, najpopularnije je sredstvo za njegu', kaže Lorraine Shrivener iz klinike Eden Skin dodajući kako je aloe vera najsnažnija kao čist gel.

Ipak dr. Ross Perry ističe kako ljekovita svojstva aloe vere tehnički nisu potvrđena znanstvenim istraživanjima no zasigurno je bolje koristiti gel nego kremu.

'Aloe vera je tradicionalni biljni lijek za koji se vjeruje da smanjuje simptome opeklina od sunca', objašnjava on no nema znanstvenih dokaza kako je ona doista i učinkovita.

U svakom slučaju, najbolje se držati preporuka liječnika o neizlaganju suncu u razdoblju između 10-17 sati kako biste izbjegli opekline koje mogu dugoročno nanijeti veliku štetu vašoj koži.

06.07.2019. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh