« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 dana i 6 sati
SAVJETI

2 začina za bolji metabolizam

Neki začini, poput cimeta i kajenskog papra, ne samo da su bogati antioksidansima i protuupalnim spojevima, već posjeduju i jedinstvena svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma

Magična biljka iz Indije
Magična biljka iz Indije (Arhiva)
Više o

metabolizam

,

đumbir

,

začini

,

kurkuma

Metabolizam koji dobro funkcionira neophodan je za održavanje zdrave tjelesne težine i razine energije.

Različiti čimbenici utječu na brzinu metabolizma, uključujući dob, spol, genetiku i tjelesnu aktivnost, ali prehrana je aspekt koji se može kontrolirati. Određena hrana i začini mogu imati termogena svojstva koja prirodno pospješuju metabolizam, povećavajući sposobnost tijela da sagorijeva kalorije i učinkovitije koristi masti.

Začini se stoljećima koriste ne samo zbog svog okusa, već i zbog svojih ljekovitih svojstava. Suvremena istraživanja podupiru ideju da određeni začini mogu igrati ključnu ulogu u metaboličkom zdravlju.

Neki začini, poput cimeta i kajenskog papra, ne samo da su bogati antioksidansima i protuupalnim spojevima, već posjeduju i jedinstvena svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma. Liječnica dr. Sarah Bonza otkrila je još dva takva začina.

Đumbir - "Jedan od začina za koji je utvrđeno da ima pozitivan učinak na metabolizam jest đumbir", kaže dr. Bonza za SheFinds. Đumbir sadrži gingerol, bioaktivni spoj s termogenim svojstvima koji može ubrzati metabolizam i potaknuti razgradnju masti. Osim toga, đumbir doprinosi zdravoj probavi te može smanjiti nadutost i nelagodu. Dodavanjem đumbira, primjerice, u zobenu kašu, možemo uživati u okusu dok spojevi u začinu istovremeno pospješuju metabolizam i doprinose mršavljenju.

Kurkuma - kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima, ali ima i metaboličke prednosti. "Kurkuma ima spoj koji se zove kurkumin i ima protuupalna svojstva. Kurkumin također potencijalno može pomoći u regulaciji inzulinske rezistencije i sastavu masnog tkiva u tijelu, što je važno za metabolizam", napominje dr. Bonza. Uključivanje kurkume u naše obroke može poboljšati okus i pomoći u regulaciji metabolizma.

Znači, uvrstite ih u svoju prehranu, što da vam kažemo...

07.06.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.06.2024. 09:12
    super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh