« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 dana i 17 sati
SAVJETI

Par dodataka za prehranu koji će vam pomoći do stote...

Ti dodaci usmjereni su na specifična područja, kao što su zdravlje srca, crijeva i kognitivne funkcije, koja su ključna za održavanje visoke kvalitete života kako starimo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

sto godina

,

dodaci prehrani

Svi bi mi živjeli do najmanje sto godina, još uz to i kvalitetno, a jedna je opcija okrenuti se dodacima prehrani kako bismo popunili nedostatke u prehrani i poboljšali opće zdravlje. Iako su uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba i dovoljan san temelj dobrog zdravlja, određeni dodaci mogu pružiti dodatnu podršku, povećavajući šanse za dugovječnost.

Ti dodaci usmjereni su na specifična područja, kao što su zdravlje srca, crijeva i kognitivne funkcije, koja su ključna za održavanje visoke kvalitete života kako starimo. Međutim, s obiljem dostupnih opcija, može biti izazovno odrediti koji su dodaci doista korisni za promicanje dugovječnosti. Stoga je nutricionistica i dijetetičarka Emily Fultz otkrila tri najbolje opcije.

Kalcij - "Istraživanja su pokazala da adekvatan unos kalcija može smanjiti rizik od prijeloma, osteoporoze i dijabetesa", kaže Fultz za SheFinds. Smanjenje tih rizika može doprinijeti dugovječnosti. Iako kalcij možemo dobiti i iz prehrane, nutricionistica tvrdi da je dodatak dobar izbor.

Omega-3 masne kiseline - "Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u prevenciji stanja mentalnog zdravlja, bolesti srca, upala i drugih kroničnih bolesti", ističe Fultz. Postoji nekoliko načina da u svoju svakodnevnu prehranu ubacimo zdrave omega-3 masti. Riba poput lososa, na primjer, nudi i EPA i DHA kiseline. Fultz objašnjava da su te vrste "biološki najaktivnije" vrste omega-3. Također, u biljnim izvorima možemo pronaći vrstu koja se zove ALA, a odlične opcije su orasi, sjemenke lana, prokulice i špinat. Međutim, kako bismo bili sigurni da unosimo dovoljno masnih kiselina, Fultz preporučuje i uzimanje dodatka.

Vitamin D - jedan od najboljih dodataka uz kalcij je vitamin D, za koji Fultz kaže da pomaže u apsorpciji kalcija i poboljšava zdravlje kostiju. Nedostatak vitamina D također može dovesti do mnogih različitih zdravstvenih komplikacija, a Fultz navodi povećani rizik od demencije i moždanog udara kao dvije najveće. Iz tog razloga, naglašava važnost da svaki dan dobijemo dovoljno ovog vitamina.

Sve u svemu, one priče stogodišnjaka o kavi i cigaretama nisu baš najistinitije... ili možda upravo jesu?

07.06.2024. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.06.2024. 17:29
    ma super treba jesti sta vise vitamina
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh