« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Krenulo istraživanje

2 milijuna dolara za svemirsko dizalo

Neki inženjeri, pisci znanstvene fantastike i znanstvenici tvrde kako budućnost putovanja u svemir ne leži u raketama već u električnim liftovima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Guardian)
Više o

NASA

,

svemirsko dizalo

,

testiranje

,

svemirski lift

Kako bi pokrenuli razvoj takvog lifta, NASA i Spaceward, otvorili su natječaj s nagradnim fondom od 2 milijuna dolara, koji će pripasti izumiteljima sposobnima da podignu lift 800 metara u zrak, prosječnom brzinom od 5 metara u sekundi, uz pomoć kabla privezanog za helikopter. Lift mora biti upogonjen uz pomoć električne energije.

Jučer se jedan tim kvalificirao barem za drugu nagradu od 900.000 dolara. Lift kompanije LaserMotive podigao se kablom za četiri minute, i zatim sve ponovio. Lift je veličine 2X2 metra.

Svemirsko dizalo prvi je put predložio ruski inženjer Yuri Artsutanov 1960-tih, a popularizirao pisac znanstvene fantastike Arthur C. Clarke. Upotrebljivo dizalo uspinjalo bi se ultra-snažnim kablom koji bi se u teoriji protezao do 100.000 km u svemir. S obzirom da su baterije i gorivo pretežak i riskantan teret, lift bi se trebao opskrbljivati energijom sa zemlje.

Zagovornici ove ideje tvrde kako bi svemirski liftovi bili jeftiniji, sigurniji i udobniji za razliku od raketa, te doživljaj uspoređuju s vožnjom vlakom. Mogućnosti su teoretski neograničene jer se kablovi mogu rastegnuti do bilo koje veličine. No unatoč zamkama oko razvoja pogona takvog lifta, on ne može biti realiziran dok se ne izumi materijal za kablove dovoljno snažan i lagan da ponese lift.

05.11.2009. 18:24:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Hoteli
    25.01.2010. 19:14
    dizalo? ne kuzim na kojem bi principu to trebalo raditi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh