« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

13. Gumbekovi dani u Histrionskom domu

Festival koji Glumačka družina Histrion organizira u sjećanje na velikog prijatelja i glumca toga kazališta Mladena Crnobrnju Gumbeka tradicionalno se održava u ožujku, no došla je korona..

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Gumbekovi dani

,

Histrionski dom

Festival kabareta XIII. Gumbekovi dani održat će se od 4. do 19. prosinca u Histrionskom domu u Zagrebu, a donosi 11 gostujućih predstava i novu premijeru Histriona 'Na parove razbrojs', koja će festival i otvoriti i zatvoriti.

Kako se ističe u najavi, festival koji Glumačka družina Histrion organizira u sjećanje na velikog prijatelja i glumca toga kazališta Mladena Crnobrnju Gumbeka tradicionalno se održava u ožujku, ali je zbog izbijanja pandemije covida-19 odgođen. Stoga će se festival ove godine iznimno održati u prosincu, te će njime Histrioni uz obilje smijeha završiti ovu neobičnu godinu.

Festival u petak, 4. prosinca, otvara nova premijera Histriona, "Na parove razbrojs'" koju po tekstu Petera Quiltera režira Ivan-Goran Vitez a izvode Ana-Marija Percaić i Hrvoje Klobučar. U komediji punoj propitivanja kaotičnog svijeta ljubavi i veza, dvoje glumaca igra četiri para likova u četiri ključna trenutka.

Jadranko i Vedrana su na spoju na slijepo i nadaju se da će ovaj put uspjeti, iako nikad prije nisu uspjeli. Branka zapravo ne zanimaju žene, ali Jana to ne vidi kao razlog da prestane pokušavati. Miloš i Svetlana su na ljetovanju u Dubrovniku kako bi finalizirali razvod, dok se utapaju u koktelima. Ana se udaje po treći put i usred niza loših predznaka i haljine nalik padobranu ni brat Toni nije od pomoći.

Kostimografkinja je Elvira Ulip, a scenografiju osmišljava Enes Hodžić.

Slijedi, 5. prosinca, predstava "Mistero Buffo" Darija Foa u produkciji TheARTO PROJEKTa iz Zagreba redateljice Lee Delong. U preplitanju humora i tragedije, kroz stalni kontakt s publikom, glumac Dražen Šivak transformira se u preko 30 likova.

U Histrionskom domu u ponedjeljak, 7. prosinca, gostuje predstava "Osijek cabaret" Jasmina Novljakovića, produkcija Osječkog ljeta kulture i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Scenski kolaž poznatih napjeva i popularnih arija iz mjuzikla "Cabaret" u ovoj je predstavi narastao u jedan drugi pravi kabaret koji pršti energijom mladosti i svojom glazbenom podatnošću osigurava opuštanje. Izvode: Vanja Čiča, Anabela Sulić, Grgur Grgić, Dominik Karaula, Davor Tarabuk i Lorenco Tolić.

U utorak, 8. prosinca, na programu je "Bilježnica Robija K." zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, redateljsko viđenje Marine Pejnović poznatih kolumni Viktora Ivančića u izvedbi Josipa Brakusa, Linde Begonja, Filipa Detelića, Ane Maras Harmander, Željka Königsknechta i Matije Šakoronje. Kerempuh će na Gumbekovim danima nastupiti i 16. prosinca, sa svojom novom uspješnicom, "Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana.

Festival će ugostiti i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu s predstavom "Rosa E" Roberta Plemića (9. prosinca), bajkom za odrasle koju izvode Robert Plemić, Sanjin Rožić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Tena-Antonija Torjanac, Hana Kunić i Bard Krsto Plemić.

U četvrtak, 10. prosinca, u programu je "Vla vla vlajland cabaret" Ivana Lea Leme u produkciji Kazališta Moruzgve iz Zagreba, "kolerično-melodramatični dramsko-kabaretski mono maraton" koji glumica Ecija Ojdanić trči "kozjim stazama vlaškog dijalekta".

Jan Kerekeš glumi u nagrađivanoj komediji "Krtice" Kerekesh teatra iz Varaždina u režiji Ljubomira Kerekeša (11. prosinca), a Gradsko kazalište mladih iz Splita nastupit će 12. prosinca s komadom "SF Cabaret SPLIT IN SPACE" redatelja Ivana Lea Leme koji u tom omnibusu od tri priče i glumi, uz Anu Gruica Uglešić, Matiju Grabića, Sinišu Novkovića i Iva Perkušića.

Teatar &TD iz Zagreba na pozornici Histrionskog doma izvest će u utorak, 15. prosinca, glazbenu komediju "Hamlet za svakoga" Sebastiana Seidela u režiji Lovre Krsnika, čiji glumački ansambl čine Tea Šimić, Zoran Pribičević i Dino Seferović.

U četvrtak 17. prosinca publika 13. Gumbekovih dana moći će uživati u još jednoj premijeri, "Eurosong 2290" Zorana Brajevića u produkciji Umjetničke organizacije Canta iz Zagreba, čiju režiju ponovo potpisuje Ivan Leo Lemo. Glazbeno-satirični komad o Eurosongu u godini 2290., kada na popularnom glazbenom natjecanju silom žele nastupiti i dva Elijena, izvode Jassna Luna Jozić, Lovro Šicel, Jurica Hotko i Damir Horvat.

U petak, 18. prosinca, Mladen Medak Gaga nastupa s predstavom "Sratnik", satiričnom monokomedijom u kojoj lik upitna obrazovanja, niske kulture i morala, spletom (ne)s(p)retnih okolnosti na sumnjiv način postaje herojem i ''invalidom'' domovinskog rata i kao takav ostvari značajnu poziciju u društvu i politici. Predstava je produkcija Eventuala iz Bjelovara.

Zatvaranje XIII. Gumbekovih dana i dodjela nagrada održat će se u subotu, 19. prosinca, a nakon proglašenja ovogodišnjih laureata, bit će upriličena još jedna izvedba predstave "Na parove razbrojs'".

Festival se održava uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Zaštitne maske su obaveze a distanca od drugih posjetitelja je osigurana.

10.11.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh