« Svijet
objavljeno prije 13 godina
ISKORIŠTAVANJE

115 milijuna djece radi poslove opasne po život

Potražnja za dječjim radom je sve veća jer je djecu lakše disciplinirati nego odrasle, previše su uplašena da bi se žalila

Djeca
Djeca (Getty Images)
Više o

zaštita djece

,

djeca robovi

,

opasni poslovi

Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je zabrinjavajući podatak da više od 115 milijuna djece i tinejdžera diljem svijeta, ili sedam posto svjetske populacije te dobi, radi na opasnim poslovima i poslovima opasnim po život, poput rada s opasnim kemikalijama, piše Hina.

Agencija UN-a, koja određuje standarde zapošljavanja u svijetu, u svom izvješću navodi da djeca i tinejdžeri rade na raznim poslovima, od rudarenja do metalne industrije, poljoprivrede, proizvodnje cipela i na plantažama banana.

Ima, međutim, djevojčica i dječaka koji rade na ilegalnim iskapanjima zlata, gdje ih se tjera da se provlače uskim tunelima koji se svaki čas mogu urušiti. Također moraju baratati i otrovnom živom kako bi izvukli zlato.

UN-ov istražitelj upozorava da je sve veća potražnja za dječjim radom jer su djeca "prirodno podložnija, lakše ih je disciplinirati nego odrasle i previše su uplašena da bi se žalili".

ILO podsjeća da više od polovice djece radnika angažiranih na vrlo opasnim poslovima dolaze iz Afrike, Azije i Latinske Amerike. Na posao u vrlo mladoj dobi primorani su uglavnom zbog velikog siromaštva. UN je 12. lipnja proglasio Svjetskim danom borbe protiv dječjeg rada.

10.06.2011. 23:16:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh