« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
MALO JE POTREBNO

10 metoda za zdravo srce

Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u svijetu. Pogledajte par jednostavnih načina kako poboljšati zdravlje srca

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

srce

,

kardiovaskularne bolesti

1. Shvatite da stres ima simptome - svi se suočavamo sa stresom, a kada se to događa oslobađaju se određeni hormoni kako bi ga lakše podnijeli. No ako smo previše i učestalo pod stresom, to može dovesti do bolesti koronarnih arterija. Previše stresa tjera nas da povećamo druge navike koje su rizičan faktor za bolesti srca, poput jedenja i pušenja. Ako imate neke od sljedećih simptoma moguće je da imate problem i trebate smanjiti nivo stresa: stalno ste zabrinuti i "na rubu", živite u strahu, osjećate da se ne možete nositi s dnevnim obvezama, neodlučniji ste nego inače, imate smanjeni apetit, slabo spavate.

2. Naučite najbolju tehniku za opuštanje - počnite tako što ćete leći na leđa, a ruke opušteno opružite. Duboko udahnite nekoliko puta. Počnite sa zatezanjem nožnih prstiju, polako brojite do tri, a zatim opustite. Poradite tako na cijelom tijelu, zatežući i opuštajući svaku mišićnu grupu. Pri kraju vježbe duboko dišite prije nego se polako prebacite u sjedeći položaj.

>> Šest okidača srčanog udara

3. Konzumirajte ugljikohidrate, ali kompleksne - ugljikohidrati se nalaze u povrću, voću i žitaricama, a to su sve komponente zdrave prehrane. Žitarice osiguravaju energiju i dolaze u dva tipa - kompleksni ugljikohidrati koji su zdravi, i jednostavni, koji nisu toliko korisni. Kompleksni ugljikohidrati bogati su škrobom i vlaknima. Sporije se probavljaju te duže daju energiju. Izvor takvih UH jesu integralna tjestenina i kruh, smeđa riža, zob i krumpir. Izvor jednostavnih UH uključuje običnu tjesteninu, bijeli kruh i rižu, kolače i kekse.

4. Nemojte ignorirati bol u trbuhu - do zastoja srca dolazi zbog nedovoljnog dotoka krvi u tijelo ili kad je srčani mišić slab, oštećen i abnormalno debeo, te neučinkovito pumpa krv. Moguće je da se zastoj srca pokaže kroz simptome boli u trbuhu, otežanu probavu i nadutost. Premda su ti simptomi sve češći kako se bolest razvija, mogu biti prva naznaka bolesti kod mladih i djece.

5. Suočite se s depresijom - depresija se može pojaviti bez očitih razloga, ali u mnogim slučajevima uzrok su životni problemi, poput bolesti itd. Ako imate problema sa srcem i osjećate se malaksalo, postoje šanse da možda patite i od depresije. Pretpostavlja se da ova bolest pogađa svaku četvrtu osobu koja je pretrpjela srčani udar. Ako se vaše loše raspoloženje nastavi te imate i druge simptome depresije, odmah se obratite za pomoć liječniku.

6. Redovno vježbajte - regularna tjelovježba povezana je s niskom stopom kardiovaskularnih bolesti. Vježbom ćete smanjiti rizik čak i ako zadržite istu prekomjernu tjelesnu težinu.

7. Vježbajte unatoč problemima sa srcem - ako imate takvih problema to ne znači da ne možete vježbati. Tjelovježba samo može koristiti vašem srcu, kao i općoj zdravstvenoj slici. Za pomoć se obratite stručnoj osobi koja će vam dati pogodne vježbe, koje ćte s vremenom razvijati.

8. Razmislite o uzimanju statina - ovi lijekovi od velike su pomoći u slučaju bolesti srca jer utječu na povišene koncentracije kolesterola u krvi. Djeluju na jetru i smanjuju opasan LDL kolesterol od 20 do 60 posto. Statini također smanjuju stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

9. Kontrolirajte konzumaciju alkohola - umjerena konzumacija može vas zaštititi od bolesti srca. Pretjerana konzumacija može uzrokovati hipertenziju, a srce neće raditi toliko efikasno jer alkohol oštećuje srčani mišić. Također može poremetiti ritam srca, uzrokujući arterijsku fibrilaciju.

10. Testirajte se - ako imate više od 20 godina, a nemate problema sa srcem ili dijabetesom, test može otkriti rizik u bližoj budućnosti mjereći dva bitna nivo kolesterola u krvi - ukupni i HDL (dobar) kolesterol. Ako vam je ukupan kolesterol maji od 5mmol/l to je u redu. Ako je između 5 i 6 nalazite se na granici i rizik je moguć, a iznad 6 znači da definitivno riskirate bolest srca.

08.08.2010. 10:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh