« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
UZALUDAN TRUD

Nemoguće je potpuno pocrniti, samo riskirate rak kože

Oni koji se nadobudno sunčaju nadajući se kako će dobiti savršeni brončani ten cijelog tijela samo gube vrijeme, sugerira nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Sunce

,

sunčanje

,

koža

,

rak kože

,

TEN

Potpuni ten na cijelom tijelu nemoguće je postići, jer su neka područja otpornija na sunce nego druga, objašnjavaju znanstvenici. Naime, istraživanja su pokazala da stražnjica npr. ne tamni tako lako kao ostali dijelovi tijela, i puno lakše će pocrveniti. Također je otkriveno da ljudi koji nemaju pjege lakše pocrne od onih koji imaju.

Znanstvenici su proveli istraživanje kako bi otkrili zašto se različiti tipovi raka kože pojavljuju na različitim dijelovima tijela, s obzirom da im je svima uzrok isti - sunce. "Jedna od pravih zagonetki melanoma je zašto broj tumora toliko varira ovisno o dijelu tijela", objašnjava Jonathan Rees, profesor dermatologije sa Sveučilišta Edinburgh. "Naša studija pokazuje kako svi imamo drugačiji tip kože, koji drugačije reagira na sunce, i koji nam, prema tome, pruža različiti stupanj zaštite od štetnih sunčevih efekata."

>> Sve što trebate znati o zaštiti od sunca

Sunce emitira dva tipa ultraljubičastih zraka: UVA i UVB. UVB zrake izazivaju crvenilo. Rees i kolege analizirali su kožu stotinjak volontera, koji su bili izloženi do 6 doza UVB zračenja na dva područja tijela - leđima i stražnjici. Volonteri su primili injekcije kako bi se minimalizirao dotok krvi u kožu koji se prirodno pojavljuje nakon izlaganja suncu u prvih 24 sata. 

Istraživači objašnjavaju kako se to crvenilo često brka s početkom tamnjenja, ali se u stvari radi o signalu da je koža oštećena. Nakon sedam dana, koža dobrovoljaca je analizirana kako bi se oktrilo koja je boja ostala nakon crvenila. Ta boja, koja zapravo jest ten dobiven sunčanjem, dolazi od proizvodnje melanina, inače prirodnog obrambenog mehanizma kože koja je apsorbirala previše UVB radijacije.

05.08.2010. 19:06:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh