« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NEMILOSRDNA PRIRODA

Žrtvama potresa u Turskoj prijeti opasnost od smrzavanja

Stanovnicima istočne turske pokrajine Van, nakon razornog potresa, sada prijeti val hladnoće, te snijeg i ledena kiša

Fotografija vijesti
Više o

Turska

,

snijeg

,

potres

,

smrzavanje

,

velika hladnoća

,

led

Preživjeli stanovnici potresa magnitude 7,2 u istočnoj turskoj pokrajini Van, u kojem su 534 osobe poginule, a 2.300 ozlijeđene, strahuju od smrzavanja i očajnički traže šatore pošto mnogi od njih još spavaju na otvorenome dok hladni val i snijeg dodatno otežavaju pružanje pomoći, javljaju agencije, javlja Hina.

Neki stradalnici optužuju dužnosnike u toj pokrajini s većinskim kurdskim stanovništvom da pomažu samo pristašama vladajuće stranke AK, a drugi upozoravaju na profitere koji preuzimaju šatore i zatim ih preprodaju.

"Svi se razbolijevaju i mokri su. Čekamo četiri dana, ali ništa nismo dobili. Kad na nas dođe red, kažu da više nemaju", kazao je za agenciju Reuters 38-godišnji Fetih Zengin. Stanovnik Ercisa, grada od 100.000 stanovnika i jednog od najteže pogođenog nedjeljnim potresom, Zengin kaže da spavaju pod plastičnom ceradom na komadima drveta, a u obitelji je 10-ero djece koja se razbolijevaju i dodaje: "Svi trebaju šatore, snijeg dolazi, to je katastrofa".

U potresu magnitude 7,2 stupnja, što je u nedjelju pogodio pokrajinu Van poginule su najmanje 534 osobe, a 2.300 je ozlijeđenih prema najnovijem izvješću turskih vlasti.

Novi potres u četvrtak ujutro pogodio je Yueksekovu, grad na jugoistoku Turske, 250 km od područja pogođenog u nedjelju, no nije izazvao ni žrtve ni štete.

Dok se ispod ruševina izvlače mrtvi, i čuda se događaju poput spašavanja 19-godišnjeg studenta izvučenog 91 sat nakon potresa. Nažalost, njegovo je spašavanje zasjenila vijest o smrti prethodno čudesno spašene učiteljice, Gozde Bahar (27). Ona je u bolnici podlegla ozljedama zadobivenima u prsnom košu, javlja AFP.

Mnoge države šalju pomoć zrakoplovima, a vladini dužnosnici najavili su drukčiju distribuciju kako bi osigurali da šatore dobiju oni kojima su zbilja potrebni. Ministar prostornog planiranja Erdogan Bayraktar rekao je da je uništeno ili teško oštećeno 5.250 domova i pozvao one kojima kuće nisu bitno oštećene da se vrate svojim domovima, ali ljudi strahuju od ulaska u kuće kojima su napukli zidovi.

Ministar poljoprivrede Mehdi Ekre rekao je da će vlada podijeliti i posebne šatore za smještaj stoke pošto je u potresu uništeno 3.088 staja i torova.

AFP javlja da je oko 17.000 šatora poslano u pokrajinu Van gdje je potres pogodio oko 700.000 ljudi.

Prve snježne padaline u četvrtak ujutro nagovijestile su još teže stanje jer meteorolozi prognoziraju da će snijeg padati iduća tri dana.

27.10.2011. 17:40:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh