« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NEZGRAPNO PLATEŽNO SREDSTVO

U Australiji napravljen zlatnik koji teži tonu

Promjer zlatnika je impresivnih 80 cm, a debljina 12 cm. Težak je 1012 kg i korišteno je zlato čistoće od 99,99 posto, a na njegovoj obradi stručnjaci su radili godinu i pol

U Australiji napravljen zlatnik koji teži tonu
Više o

zlato

,

Austrija

,

zlatnik

,

kovanica

U australskom Perthu u četvrtak je predstavljen najveći zlatnik na svijetu, težak nešto više od jedne tone, čija je vrijednost procijenjena na više od 40 milijuna eura, objavila je u četvrtak uprava kovnice zlata Perth Mint, javlja Hina.

Za izradu zlatnika nazvanog Gold Kangaroo korišteno je zlato čistoće 99,99 posto. Na jednoj strani zlatne kovanice ugraviran je klokan, zaštitni znak kovnice, a na drugoj profil britanske kraljice Elizabete II.

Divovska kovanica predstavljena je uoči početka summita zemalja članica Commonwealtha koji će se održati u Perthu, australskome gradu smještenom usred rudama bogate regije.

Promjer zlatnika je impresivnih 80 cm, a debljina 12 cm. Težak je 1012 kg, a na njegovoj obradi stručnjaci su radili godinu i pol, rekao je direktor kovnice Ed Harbuz.

Riječ je o, kako se uprava kovnice u Perthu pohvalila, najvećem, najtežem i najvrednijem zlatniku na svijetu. Kovanica će biti izložena, kako bi je mogli vidjeti svi zainteresirani, no istodobno će se moći upotrijebiti i kao platežno sredstvo, rekli su iz uprave kovnice.

"Obrada ovako velikog i teškog zlatnika bila je pravi izazov. Vjerujem da se neke druge kovnice ovoga posla ne bi nikad prihvatile", zadovoljno je rekao direktor kovnice Perth Mint.

27.10.2011. 16:40:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh