« Život
objavljeno prije 10 godina
STRAH OD LETENJA

Zrakoplov je sigurniji od auta 29 puta i može letjeti bez motora

Strah od letenja statistički je jedna od najčešćih fobija - čak se 64 posto žena i 36 posto muškaraca boji letjeti

Oslobodite se straha od letenja
Oslobodite se straha od letenja (Arhiva)
Više o

strah od letenja

,

tečaj oslobađanja straha od letenja

Strah od letenja star je koliko i samo letenje, no tečaj oslobađanja straha od letenja nešto je posve novo, posebice u Zagrebu gdje se održava tek posljednjih četiri godine u suradnji sa Međunarodnom zračnom lukom Zagreb.

No, to što je nov, ne znači da nije iznimno uspješan, a koliko je potreban govori i podatak da je strah od letenja statistički jedna od najčešćih fobija. Naime, postoje statistike koje pokazuju da se 64 posto žena i 36 posto muškaraca boji letjeti, a među njima se do početka ovoga tjedna nalazilo i 15-ak polaznika posljednjeg tečaja oslobađanja straha od letenja.

Tečaj je započeo u rano jutro sa zanimljivim predavanjem čiji je cilj bio demistificirati strah. Kako je rečeno, poznato je da je zrakoplov 29 puta sigurniji od automobila, ali se nitko ne boji ući u automobil. Strah nije nešto s čim se rodimo, već strah naučimo tijekom života. Čim priznamo da se nečeg bojimo, pola straha smo pobijedili, rečeno je, između ostalog, na tečaju. Važnu ulogu na predavanju svakako je imao i pilot koji je polaznicima pojasnio kako niti jedan zrakoplov ne može poletjeti bez da se sve na njemu detaljno ne provjeri.

- Ono što je važno naglasiti jest da motori nisu bitni, budući da zrakoplov može letjeti s minimumom snage motora. Ako se i dogodi da dođe do otkazivanja motora, pali se malo motor u repu zrakoplova, a ako i to zakaže, postoji propeler u trupu koji se vrti i na taj način stvara struju - pojasnio je pilot polaznicima.

Uz pilote, za osjećaj sigurnosti u zrakoplovu iznimno je bitno i kabinsko osoblje koje prolazi dnevne, mjesečne i godišnje testove te konstantne treninge. Od njih se zahtijeva visoka pripremljenost, a u svakom trenutku leta, moraju znati što se događa sa svakim od putnika. Nakon ohrabrujućih riječi struke, mnogi su polaznici tečaja s olakšanjem krenuli put Zračne luke Zagreb.

Na putu do zrakoplova vladala je dobra atmosfera pa, iako vidno uzbuđeni, polaznici tečaja nisu bili nimalo nervozni što će se vinuti u nebo. Na tečaju su, naime, naučili nekoliko metoda opuštanja koje su odmah primijenili. Ovoga puta nitko nije odustao od leta, a komentari nakon što se zrakoplov vinuo u nebo bili su i više nego pozitivni. Štoviše, većina se odvažila pogledati i kroz prozor i uživati u panorami Zagreba.

Podsjetimo, kroz tečaj oslobađanja straha od letenja u Zagrebu prošlo je do sada stotinjak polaznika, a njih 96 posto zauvijek se oslobodilo straha od letenja.

Sve detalje možete saznati na www.strahodletenja.com

06.06.2014. 10:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh