« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
OSVRT

Zoran Šimunović izlaže u Beču

O ciklusima Zorana Šimunovića dosta se pisalo, uočen je njegov specifični vrlo osobeni autorski izraz s nizovima simbola

Zoran Šimunović
Zoran Šimunović (Miroslav Pelikan)
Više o

izložba

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Zoran Šimunović

Već u ovim ranim godinama, akademski slikar iz Osijeka, radi u Vukovaru, Zoran Šimunović ostvario je niz zapaženih samostalnih izložbi i u domovini ali i u svijetu. Značajan ugled stekao je s nekoliko ciklusa velikih formata izrazite simbolike, snažnog kolora.

Dvadeset i trećeg rujna predstavlja se u Beču u galeriji DISTRICT4ART s izborom iz svoga poznatoga ciklusa Je li astronautima potrebna umjetnost, izlažući šest slika velikog formata,četiri 180 x 150 cm,jednu 150 x 150 cm i jednu 300 x 300 cm. Izložba će biti otvorena do četrnaestoga listopada.

Ne zaboravimo napomenuti, Šimunović sedmog listopada otvorio je u Budimpešti svoju novu samostalnu izložbu.

O ciklusima Zorana Šimunovića dosta se pisalo, uočen je njegov specifični vrlo osobeni autorski izraz s nizovima simbola koji ili stoje na slici samostalno ili su u određenom, vidljivom i ili nevidljivom prepletu s drugim simbolima koji izranjaju iz djetinjstva i trajno se utiskuju u memoriju.

Ti jednostavni simboli proteklih vremena, iz najranije dobi, od igračaka, do ptica i mačaka, pasa, zečeva plišanih medvjedića, lubenice, cvijeće, lopte izmjenjuju se tajanstvenim ritmom i na slikama ovoga ciklusa, poput kadrova filmske projekcije iznad dvobojnih ili dvopolnih površina.

Šimunović vješto i nadahnuto slaže svoje likovne hijeroglife, govoreći o svijetu kroz aspekte svoga djetinjstva, prisjećajući se i događaja i predmeta koji su potonuli u labirintima zaborava da bi sada bili iznova izvučeni na svjetlo dana, poput davnih artefakata života.

Istaknimo i skladni kolor Zorana Šimunovića, odmjeren i nježan, raskrilio se preko svih velikih formata, pružajući utočište svim formama pojavnosti iz slikareva čudesna repertoara.

Očito je, pred Zoranom Šimunovićem velika je europska karijera i umjetnički renome jer njegov opus to doista i zaslužuje.

Piše: Miroslav Pelikan
09.10.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh