« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
NAGRADE

Podijeljene nagrade Festivala prvih

Odlukom stručnog žirija, višemedijska instalacija studentice 4. godine kiparstva ALU-a u Zagrebu Marine Brkić "Land art" proglašena je pobjedničkim radom 19. Festivala prvih

Marina Brkić
Marina Brkić (Arhiva)
Više o

nagrade

,

19. Festival prvih

Dodjelom nagrada službeno je završen 19. Festival prvih, koji se od 4. do 9. listopada održavao u Centru KNAP. Ovogodišnje izdanje obilježila je umjetnička svestranost na festivalsku temu usamljenost i socijalna izolacija, ali i posjećnost na streaming platformama budući da su se sva događanja paralelno mogla pratiti on line i uživo.

Odlukom tročlanog stručnog žirija, kojeg su činili multimedijalna umjetnica Nikolina Butorac, ravnateljica Centra KNAP Anja Planinčić i sociolog Krešimir Zubčić, višemedijska instalacija studentice 4. godine kiparstva ALU-a u Zagrebu Marine Brkić «Land art» proglašena je pobjedničkim radom 19. Festivala prvih.

«U nesigurnim vremenima pandemije, potresa, socijalne i fizičke distance, usamljenosti ovaj se rad obraća prirodi kao vječnom čovjekovom nadahnuću. Priroda mijenu i prolaznost doživljava samo kao fazu, jednu od etapa beskonačnosti. I u svojem paradoksu propadanja ka beskonačnosti, autorica je pronašla uporište, sigurnost i utjehu za svoj rad. Dodajući svojem radu moderne tehnologije, povezala nas je s mjestom koje ne možemo posjetiti, ali zahvaljujući njoj i 21. stoljeću možemo ga vidjeti i osobno doživjeti njegovo postojanje. Iako će u prirodi biti uništeno prolaznošću, na društvenim mrežama ostat će zauvijek ili barem dokle postoje čitači QR kodova koji će nam dočarati Kameni cvijet, Rub jezera, Grane s točkom i Krugove kako ih je doživjela Marina Brkić u svojem radu Land Art.» - stoji u obrazloženju ove nagrade.

Žiri u istom sastavu dodijelio je posebno priznanje skulpturi «Ikona» splitskog slikara Petra Katavića smatrajući kako je riječ o radu koje donosi drukčije iščitavanje tri dobro poznata znaka vidljiva na mobilnim uređajima. Jedan nam kaže jesmo li povezani, drugi kaže kakva nam je ta povezanost, a treći koliko ćemo dugo biti povezani. U trenutku fizičke distanciranosti, nedostatak ijednog od njih tri razlog je panici ili anksioznosti. Je li to kritika ili opisivanje stvarnosti, ostaje na nama da prosudimo.

Rad «Ikona» Petra Katavića nagrađen je najboljim i od strane publike koja je prepoznala «uklesane» simbole, koji istodobno naznačuju povezanost, ali i otuđenost.

Uoči sinoćnje dodjele nagrada posjetitelji su u Centru KNAP mogli poslušati lecture performance Pina Ivančića i sudjelovati u razgovoru s umjetnikom kojeg je vodila Josipa Bubaš. 

09.10.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh