« Život
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
NEVJEROJATNO...

Žohari su, vjerovali ili ne, esencijalni za život kakav poznajemo

Niti jedan insekt nije toliko omražen kao žohari, a znanstvenici su otkrili zašto bi ih trebali pod hitno prestati tamaniti

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

biljke

,

ekosustav

,

najezda insekata

,

žohari

,

insekti

Žohari su s razlogom najomraženiji insekti na svijetu - brzi su i ružni, a pošto žive u svim mogućim i nemogućim uvjetima, od kanalizacije i smetlišta do kemijskih i nuklearnih postrojenja, mogu prenostit raznorazne boleštine. Zbog tih karakteristika nije ni čudno što bi vrlo malo ljudi prolilo suzu da se istrijebi cijela vrsta.

Iako se mnogima diže želudac od same pomisli da im žohar gmiže po tijelu, ti insekt su prema tvrdnjama biologa esencijalni za opstanak krhkog planetarnog ekosustava.

Dr. Srini Kambhampati, profesor i voditelj odjela biologije na sveučilištu Texas, tvrdi da bi istrebljenje žohara poremetilo cirkulaciju dušika u prirodi.

"Većina žohara hrani se organskim tvarima koje trunu i sadržavaju značajne količine dušika. Žohari probavom oslobađaju taj dušik i on izmetom dolazi u tlo i biljkama služi za hranu. Drugim riječima, istrebljenje žohara imalo bi dramatičan utjecaj na zdravlje šuma, a time i na sve vrste koje u njima obitavaju", rekao je profesor Kambhampati, vodeći stručnjak za žohare.

Profesor je napomenu da su žohari glavni izvor hrane za brojne ptice i male sisavce, poput miševa i štakora, koji su pak plijen većih predatora poput mačaka, vukova, brojnih gmazova i ugroženih ptica grabljivica.

Stoga bi svako smanjivanje populacije žohara imao katastrofalni domino efekt na floru i faunu cijele planete, no pošto su odvratni insekti vrlo žilava i prilagodljiva bića, potpuno istrebljenje je apsolutno nemoguće, ma koliko mi sanjali o njemu.

23.06.2012. 13:51:45
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  segor19871211
  24.06.2012. 21:26
  žohari su zakon :D
 2. avatar
  Zoharomrzac
  06.04.2013. 20:08
  Razvest cu se zbog zohara..bukvalno su okupirali cijeli stan,a moj muz ih hladnokrvno ubija..a i ne smetaju mu...govori mi :'' Kupi neko sredstvo,meni ne smetaju...>Tebi su gadni !! '' fuj..to su mi naaaajruznije i najodvratnije bube na svijetu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh