« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Zamršene definicije

Znate li tko su fleksitarijanci?

Vegetarijanstvo je trebalo biti jednostavno - njegovi protagonisti ne jedu meso ni mrtve životinje. No što se dogodilo?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

meso

,

vegetarijanstvo

,

prehrana

,

fleksitarijanci

Danas postoje vegetarijanci koji jedu ribu, zatim ljudi koji ne jedu meso ali se ne nazivaju vegetarijancima i ostale različite varijacije. Često se u raznim debatama zapada u nesporazume i teškoće oko toga je li riba meso i osjeća li bol. No Vegetarijansko društvo, koje je osnovano još 1847. ima jednostavnu definiciju.

˝Vegetarijanac je osoba koja ne jede ubijene životinje, bilo kopnene bilo morske, kao ni mesne prerađevine˝, stoji u statutu društva. Također se naglašava velikim štampanim crvenim slovima da vegetarijanci ne jedu ribu.

No mnogi vegetarijanci ipak konzumiraju ribu iz zdravstvenih razloga. Također među nekim vegetarijancima koji imaju takvu praksu mogu postojati drugačije etičke norme prema konzumaciji ribe. Iz Vegetarijanskog društva takve primjere strogo odbacuju. ˝Znanstveni dokazi boli kod riba nisu toliko jaki kao kod sisavaca, no očito je da i one osjećaju strah i neku vrstu neugode˝ objašnjavaju iz društva.

˝Pojam fleksitarijanac sve više ulazi u upotrebu, a označava osobu koja balansira između vegetarijanstva i povremene konzumacije mesa ili ribe. Premda je sam termin prilično besmislen˝, dodaje Juliet Gellatley, direktorica veganskog i vegetarijanskog udruženja Viva.

05.11.2009. 17:38:53
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tomo
    05.11.2009. 18:34
    Ako jedu ribu, nisu vegetarijanci. Točka.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh