« Zdravlje
objavljeno prije 4 mjeseca i 22 dana
UPS!

Znate li što je mini moždani udar i kako se primjećuje?

Važno da svi obrate pažnju na znakove i poduzmu odgovarajuće mjere

Ne šalite se...
Ne šalite se... (Arhiva)
Više o

moždani udar

,

TIA

,

mini moždani udar

Statistike pokazuju da svakih 40 sekundi netko u svijetu doživi moždani udar. Mnogi smatraju da se to može dogoditi samo starijim osobama, ali stručnjaci upozoravaju da nije tako. 2009. godini, na primjer, 34 posto ljudi hospitaliziranih zbog moždanog udara bilo je mlađe od 65 godina.

Zato je važno da svi obrate pažnju na znakove i poduzmu odgovarajuće mjere.

Što je takozvani mini moždani udar?

Prolazni ishemijski napad (TIA) ili mini moždani udar rezultat je privremenog poremećaja u opskrbi krvlju dijela mozga. Ovi poremećaji dovode do nedostatka kisika u mozgu.

TIA može izazvati simptome nalik moždanom udaru, ali ne traje toliko dugo. Simptomi traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, ali potpuno nestaju u roku od 24 sata.

Mini moždani udar ne oštećuje moždane stanice niti uzrokuje trajni invaliditet, ali je uobičajen znak ranog upozorenja da je osoba u opasnosti od moždanog udara.

Otprilike jedna od tri osobe koje dožive TIA-u, također dožive naknadni moždani udar. Rizik od moždanog udara je posebno visok u prvih 48 sati od TIA.

Koji su znakovi mini moždanog udara?

Problemi s govorom - problemi s govorom se također mogu javiti kao rezultat TIA-e. Osoba govori nekoherentno ili nerazumljivo, možda čak i izobličava riječi dok govori.

Problemi s vidom - problemi s vidom na jednom ili oba oka mogu biti znak predstojećeg moždanog udara, kao i moždanog udara koji se već dogodio. Ako vam se vid naglo pogorša bez objašnjenja, odmah potražite medicinsku pomoć.

Slabost - može se javiti i slabost mišića, otežano hodanje, problemi s koordinacijom ili slabost na jednoj strani tijela.

Utrnulost i opušteno lice - utrnulost se obično osjeća samo na jednoj strani tijela; može se javiti slabost mišića, paraliza ili samo neobičan osjećaj. Istovremeno, možete imati osjećaj da vam je lice malo opušteno ili pretjerano opušteno.

Vrtoglavica - kada mozak ne prima dovoljno krvi, to također može izazvati vrtoglavicu.

Ako sumnjate na mini moždani udar, odmah se obratite liječniku. On će odrediti najbolju strategiju za prevenciju moždanog udara u budućnosti, pomažući da se spriječe ozbiljnije TIA komplikacije.

05.01.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh