« Život
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
SAVJETI

Znate li slušati?

Slušanje se ne odnosi samo na osobu s kojom dijelite život, već i na prijatelje, kolege i ljude koji vas okružuju

Kako vam ide slušanje?
Kako vam ide slušanje? (Arhiva)
Više o

veza

,

slušanje

Svaka kvalitetna veza ima jednu osobinu koja sigurno nedostaje onim drugima - umijeće slušanja. Ako ste slabi u ovom području, donosimo vam tehnike koji će vam zasigurno pomoći da naučite slušati i istinski čujete svog partnera ili partnericu i učvrstite vezu. 

Naravno, slušanje se ne odnosi samo na osobu s kojom dijelite život, već i na prijatelje, kolege i ljude koji vas okružuju.

Evo pet savjeta kako naučiti slušati (a i promijeniti svoje odnose na bolje):

Budite strpljivi -  nemojte pokazivati nervozu ako osoba koju slušate nije u stanju u trenu iskazati svoje osjećaje. Ponekad treba vremena da poronađemo odgovarajuće riječi. Tišina i strpljenje tu su od velike pomoći. 

Ne pokušavajte riješiti problem ili davati savjete - naročito ako osoba koja vam se povjerila to ne traži od vas. Ponekad samo želimo biti saslušani i imati osjećaj da nas je netko čuo. Kada smo povrijeđeni treba nam empatija, ne savjet.

Ne shvaćajte osobno osjećaje partnera - to su njegovi/njezini osjećaji  i ne moraju se nužno odnositi na vas. Predano slušati znači prihvatiti partnerove osjećaje kakvi god da oni jesu.

Nemojte se osjećati napadnuto - ili, još gore, braniti se kada partner izrazi osjećaje koji su vas zabrinuli. Ne znači nužno da vas kritizira. Pružite partneru/partnerici siguran prostor u kojem se može izraziti bez da mu/joj upadate u riječ. . 

Prepoznajte potrebe - prirodno je da onaj koji sluša, u ovoj situaciji želi voljenoj osobi koja mu se povjerila, pomoći. Muškarci su skloniji pokušati riješiti problem, no imajte na umu da vaša partnerica možda samo treba rame za plakanje. 

23.02.2020. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh