« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Kreme, kremice

Znate li odabrati kozmetiku primjerenu dobi vaše kože?

Iako proizvođači redovito hvale svoje proizvode, ekstrakt jantara, dodaci kestena i jojobino ulje nisu primjereni baš svim dobnim skupinama kože

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

njega lica

,

njega kože

,

čišćenje kože

,

jojobino ulje

,

ekstrakt kestena

,

bisabol

,

glycerin

,

macadamia

Dermatolozi se uglavnom slažu da koža, koja ne naginja aknama, zahtijeva poseban tretman tek od 25. godine života. Nakon toga vrijedi osnovno pravilo: što je koža starija, to je potreban veći intenzitet njege.

Na tržištu postoji mali milijun kremica koje su, prema izjavama proizvođača, sve vrhunske, sve odlično djeluju i rješavaju sitne nedostatke ili pomlađuju.

Problem nastaje kada potrošači ne prepoznaju razne sastojke koji im se nude u kremama pa odabiru najskuplji proizvod jer smatraju da je skupo ujedno kvalitetno ili se odlučuju prema estetskim obilježjima ambalaže. 

Istraživanja dokazuju da cijena preparata zapravo nije važna, već da djelotvornu od nedjelotvorne kreme razlikuje isključivo primjerenost sastojaka dobi i tipu kože.

Osobe od 25 do 35 godina

Mlada koža treba vrlo malo njege. Kako pretjerano korištenje masnih krema potiče stvaranje prištića, potrebno je koristiti samo one koje imaju najviše 20% masnoće.

Za čišćenje lica se preporučuju preparati u obliku gela umjesto raznih mlijeka i krema jer najmanje maste kožu, a najdjelotvorniji sastojak kreme za lice je bisabol - nalazi se u eteričnim uljima kamilice, djeluje protiv bakterija i potiče prirodnu regeneraciju kože.

Mlade ruke traže preparate na bazi soje jer ona sadrži emulgator lecitin koji omogućuje brzo upijanje, dok su za tijelo najprikladniji sastojci squaline i panthenol koji čiste kožu i čine ju elastičnom.

Za mladu kožu dobro je i jojobino ulje, jer brzo upija i pridonosi dugoročnoj vlažnosti.

Osobe od 35 do 55 godina

Riječ je o dobnoj skupini koja korištenjem raznih preparata treba prije svega potaknuti brzu regeneraciju kože kako se ne bi počele pojačano stvarati bore.

Za čišćenje lica se preporuča mlijeko koje sadrži umirujući alantonin, a navečer pomaže nanošenje krema koje sadrže eukaliptus ili mentol jer hlade kožu.

Tijelo najbolje podnosi kremu koja sadrži ureu i glycerin jer održavaju prirodnu vlažnost kože, a preporučljivi sastojci za ruke su vitamin A, jojobino ulje i avokado.

Stariji od 55 godina

Kako se koža osoba starijih od 55 godina manje masti prirodnim putem, potrebno joj je više njege nego prije.

Lagane losione potrebno je zamijeniti onima koji imaju barem 30% masnoće, a za čišćenje treba posegnuti za kremama, a ne gelovima ili mlijekom.

Važni sastojci preparata su kofein, koji potiče mikro-cirkulaciju, vosak, suncokretno ulje, ekstrakt kestena, macadamia, rutin i aloe vera koji svi redom opuštaju kožu, čine ju glatkom i imaju protu-bakterijski učinak.  

21.09.2009. 17:49:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh