« Seks
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
STARI U AKCIJI

Znate li kako je nastao misionarski položaj?

Priča se da su se stari Grci seksali stojećke dok im Artemida nije pojasnila neke stvari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

sex

,

seks

,

artemida

,

grci

,

alfred kinsley

Žena leži na leđima s podignutim koljenima, a muškarac na njoj. S obzirom na to da su se misionari bavili drugim čovjekoljubivim djelima, naziv tog položaja je začuđujući i - kako ćemo saznati u nastavku članka - tek puka slučajnost. Za sve je "kriv" gospodin Alfred Kinsley.

Misionarski položaj kroz povijest

Misionarski položaj se pojavljuje u umjetnosti starih Grka, Egipćana, starih civilizacija Južne Amerike, Kine, Japana. Neki su zbog učestalosti motiva zaključili da je to omiljeni položaj svim ljudima. No, svoju je prednost pred drugim položajima dobio prije iz vjerskih ili etičko-zdravstvenih razloga nego zbog superiornosti u fizičkom smislu. Ako si predočimo misionarski položaj na tvrdom tlu ili na kamenu dolazimo do ideje zašto barem za žene takav položaj nije bio najugodniji. Ali, tko je u to vrijeme uopće brinuo za žensko mišljenje...

Tako su stari Grci radije općili stojećke sve dok, navodno, Artemida nije raširila uvjerenje kako je misionarski položaj "jedini pravi i prirodan" jer potvrđuje dominaciju muškarca nad ženom. Kršćanska crkva je došla do sličnih zaključaka i to na temelju promatranja životinjskog carstva, a navodno ga je preporučivao i sam Toma Akvinski. Argumentiranje ide u tom smjeru da se ovaj položaj smatra  najboljim za oplodnju pa zbog toga drugi položaji nisu ni potrebni. Ako slijedimo nauku crkve da je jedini cilj spolnog odnosa začeće, a sve ostalo grijeh iz strasti, tada su svi ostali položaji za seks grijeh. Takva i slična razmišljanja potječu iz srednjeg vijeka, a dugo su se čuvala i na američkom tlu. Na kraju krajeva, prvi su se doseljenici pokazali kao pravi majstori izmišljanja rigoroznih zapovjedi i još nevjerojatnijih teoloških argumentacija kojima su ih branili.

Naravno, tada nisu govorili o misionarskom položaju već je svaki jezik imao svoj vlastiti naziv. Opsežna studija "Spolno ponašanje muškaraca" autora Alfreda Kinsleyja u SAD-u je izašla 1948. godine (2004. godine snimljen je odličan film o njegovom životu i radu). U toj studiji Kinsley navodi primjer iz knjige Malinowskega gdje ovaj piše kako su divljaci iz plemena Trobrianders uz ognjišta parodirali „englesko-američki položaj", kojeg su nazivali "misionarskim". Taj navod do danas nije potvrdio ni jedan antropolog, seksolog ni lingvist. Robert Priest tvrdi kako se radi o slučajnoj mješavini raznih činjenica i interpretacija u što se nećemo podrobnije upuštati. Izraz se "primio" i ušao u druge jezike, na primjer Missionarsstellung, postura del misionero, position du missionaire. Ako mu promijenite ime možda će postati zanimljivijim...

Izvor: Intimatemedicine.com

15.01.2010. 22:23:06
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  mirko
  20.01.2010. 15:04
  Lažna je tvrdnja da je stav Crkve taj: "jedini cilj spolnog odnosa začeće, a sve ostalo grijeh iz strasti...".

  Autor članka očito nije u koraku sa Crkvom, što znaći da je jako zaostao. Crkva upravo suprotno stavlja bračni čin kao sredstvo učvršćivanja odnosa muža i žene, kao mjesto slasti i radosti supružnika. I u takvom odnosu, otvorenosti životu, ako Bog da dijete dobro, ako ne da, opet dobro.

 2. avatar
  dashiki15
  22.01.2010. 11:51
  Pardon,pardon ... !

  U članku gore se u niti jednom trenutku ne spominju "supružnici" ili "brak" nego se o misionarskom položaju govori općenito ... znači za vrijeme spolnog odnosa ( bio on u braku ili ne )
  A stav Crkve je slijedeći: seks prije braka je grijeh i on je nedozvoljen.
  Crkva smatra da vođenje ljubavi prije stupanja u brak šteti čovjeku, tako da negira njegovo dostojanstvo i predstavlja grijeh protiv Boga ...
  Isto tako po njihovim utemeljenjima, kontracepcija i samozadovoljavanje su zlo, iako se odavno dokazalo da je masturbiranje zdravo samo po sebi, a kontracepcija naravno štiti od raznih spolnih bolesti i infekcija.

  Da ne govorimo o njenom zagovaranju apstinencije, a ne kontracepcije, zabrani uvođenja spolnog odgoja u škole iako mladi već sa kojih 13,14 godina stupaju u spolne odnose, a ne znaju nabrojati ni dvije spolno prenosive bolesti, izračunati plodne dane, pravilno upotrijebiti kondom i sl. ...

  Ako smo stvoreni od Boga zašto nam je onda dana mogućnost uživanja u osjećajima, dodirima i spolnom činu, tj. zašto živimo sa nagonom koji je prirodan i ljudski, a Crkva ga negira i ne dopušta jer vrijeđa Boga?

  Pa mi molim Vas recite kako to biti u koraku sa Crkvom?

Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh