« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
C.ELEGANS

Znanstvenici u mozgu pronašli molekulu mamurnosti

Kad se mozak izloži alkoholu tijekom dužeg razdoblja, navikne se na određenu razinu intoksikacije, a kad pijenje prestane proživljava apstinenciju

(Shutterstock)
Više o

mozak

,

Caenorhabditis elegans

,

mamurluk

,

metal

,

promocija albuma

Znanstvenici su u mozgu otkrili molekulu koja vodi u mamurnost. Vjeruje se da taj neuropeptid dovodi do toga da tijelo osjeća apstinencijske simptome dok se mozak nastoji prilagoditi različitim razinama intoksikacije.

Neuroznanstvenici sa sveučilišta u Southamptonu proučili su jednostavni mozak crva C. elegans koji se ponaša slično ljudskome mozgu u intoksikaciji ili u ovisnosti o alkoholu. Otkriće ih je zapanjilo.

Pojednostavljeno, kad se mozak crva, a slično i ljudski mozak, izloži piću tijekom dužeg razdoblja, on se navikne na određenu razinu intoksikacije. Kad pijenje prestane, mozak proživljava niz apstinencijskih simptoma.

Ti simptomi mamurnosti uglavnom su tjeskoba i razdražljivost.

"Istraživanje je pokazalo da crvi imaju simptome apstinencije od alkohola. To nam omogućuje da definiramo kako alkohol utječe na signaliziranje u živcima, što vodi do promjene u ponašanju", rekla je profesorica Lindy Holden-Dye, neuroznanstvenica koja je vodila studiju.

Kad su crvi dobili malu količinu alkohola tijekom "skidanja", razdražljivost se ublažila. Nažalost, takav pristup borbi protiv mamurnosti povećava izglede za ovisnost o alkoholu. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 20:08:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh