« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ĆELAVOST IDE U PROŠLOST?

Enzim telomeraze vraća kosu, ali u potpuno sijedom obliku

Zbog istrošenosti pigmentnih stanica, melanocita, dlaka izrasla na testnim primjercima miševa bila je potpuno bijela - no činjenica jest da je dlaka izrasla

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Nobelova nagrada

,

ćelavost

,

kosa

,

seniori

,

Elizabeth Blackburn

,

telomeri

,

jabučni ocat

,

Joško Ševo

Elizabeth H. Blackburn prošle je godine dobila najveće znanstveno priznanje, Nobela (konkretno za medicinu), za otkriće kako telomeri i enzim telomeraze štite kromosome, točnije, kako telomeraza usporava starenje, sprječava srčane bolesti i dijabetes. Enzim telomeraze, između ostalih funkcija, nanovo potiče rast kose. Jedini je problem taj što kosa izraste potpuno bijela, dakle ne u svojoj prirodnoj boji. Stručnjakinja s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu nedavno je nakon predavanja održana u Milanu na Nacionalnom institutu za rak objasnila novinarima rezultate istraživanja koje je obavila s Carol W. Greider i kolegom Jackom W. Szostakom.

Oni su naime otkrili jedinstvenu ponavljajuću sekvencu telomerne DNK koja se u normalnim stanicama kontinuirano skraćuje sa svakom staničnom diobom. Kako je broj tih skraćenja ograničen, tako je ograničen i stanični rast -u prijevodu, stanica stari, ali stari i organizam.  Zatim su izolirali enzim telomerazu koja u 'dugovječnim' stanicama (poput spolnih matičnih, na primjer, ili pak tumorskih) nanovo sintetizira telomere i tako održava njihovu stabilnu strukturu, a time i staničnu 'besmrtnost'. Kad se naruši normalno funkcioniranje telomera ili telomeraze dolazi do genetskih poremećaja u stanici, ali i do razvoja raznih bolesti. 

Ali, valja napomenuti da u 90 posto slučajeva tumora, telomeraza je prisutna u količinama koje znatno prelaze granicu normale. Upravo zbog toga se stanice tumora mogu smatrati besmrtnima jer njihova dioba gotovo da i nije ograničena, odnosno ništa ne sprječava metastaziranje. Upravo zbog tog saznanja moguće je početi tražiti nove lijekove za tumore. Ali o telomerazi još se mnogo toga treba otkriti. „Pojavljuju se nove mogućnosti", kaže nobelovka. Prilikom testiranja na miševima, primijetilo se da telomeraza pospješuje rast dlake, odnosno kose. To je sjajna vijest, kaže Blackburn dodajući da se tu krije pravo otkriće. Barem kod miševa zabilježen je novi rast dlake/kose, ali melanociti, stanice odgovorne za boju kose, su bili istrošeni pa je izrasla dlaka bila potpuno bijela ili pak siva. No činjenica je da dlaka raste. A to je već velika stvar za mnoge koji su ćelavi ili im pak kosa drastično ispada.

11.05.2010. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh