« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
IGRANJE BOGA

Znanstvenici stvorili virus koji može uništiti čovječanstvo

Virus je nastao genetskom modifikacijom virusa ptičje gripe H5N1. Ukoliko bi ikada napustio laboratorij, mogao bi u kratkom vremenu ubiti većinu stanovnika na Zemlji

Fotografija vijesti
Više o

virusi

,

antraks

,

biološki napad

,

biosigurnost

Grupa nizozemskih znanstvenika uskoro objavljuje rezultate istraživanja u kojemu su uspjeli stvoriti umjetni virus gripe koji ima potencijal da uništi čitavo čovječanstvo.

Smrtonosni je virus genetski modificirana verzija H5N1 virusa ptičje gripe, promijenjen kako bi bio višestruko zarazniji i znatno lakše prelazio s čovjeka na čovjeka.

Nemodificirani virus H5N1 oko kojega se prije nekoliko godina digla velika panika do sada je ubio oko 500 ljudi, ali znanstvenici tvrde kako nije dovoljno zarazan da izazove globalnu pandemiju.

Virolog Ron Fouchier iz medicinskog centra Erasmus u Nizozemskoj i njegov tim znanstvenika zaključili su kako je potrebno samo pet mutacija klasičnom virusu ptičje gripe da postane iznimno smrtonosan.

Svjesni potencijalne opasnosti od toga da podaci ovog istraživanja padnu u krive ruke, znanstvenici su odlučni u namjeri da objave rezultate studije, nadajući se da će to pomoći ostalim znanstvenicima koji istražuju istu stvar da bolje razumiju ovaj virus.

„Antraks je bio mala beba prema onome što bi potencijalno ovaj virus mogao učiniti ljudskoj populaciji. Ne vjerujem da na planetu postoji patogeni organizam koji je toliko zastrašujuć poput ovog virusa", rekao je dr. Paul Keim iz američkog savjetodavnog tijela za biosigurnost.

Nimalo začuđujuće, ovo je istraživanje podiglo pravu buru kritika i kontroverzi, kako u znanstvenoj zajednici, tako i među običnim stanovništvom. Ne treba ni spominjati što bi ljudi loših namjera mogli učiniti kad bi ovakvo oružje palo u njihove ruke. Možemo se samo nadati da to nikad nećemo morati saznati.

27.11.2011. 17:39:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  HBomb
  27.11.2011. 22:59
  "slučajno" će im pobjeć...
 2. avatar
  ja
  28.11.2011. 10:33
  Da, baš kao i AIDS...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh