« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ROBO-COP

Južnokorejske zatvorenike čuvat će - roboti

Uprava južnokorejskog zatvora u gradu Pohang odlučila je "zaposliti" tri robota čuvara kako bi rasteretili trenutno osoblje

Južnokorejske zatvorenike čuvat će - roboti
Više o

zatvor

,

Južna Koreja

,

roboti

,

zatvorenici

,

čuvari

Južnokorejska vlada odlučila je dodatno zakomplicirati svaki pokušaj bijega iz zatvora, pa su tako uz standardne prepreke poput rešetaka, naoružanih čuvara, zidova s bodljikavom žicom odlučili uvesti tehnologiju budućnosti - robote čuvare, piše BBC.

 Za sada se planira da se u ožujku 2012. godine, u zatvor u gradu Pohangu uvedu tri robota na pokusni rok od mjesec dana. Znanstvenici kažu da će roboti olakšati čuvarima posao jer su programirani da dok patroliraju hodnicima detektiraju i prijave sva devijantna ponašanja, poput tučnjave, pobune ili pokušaja samoubojstva.

Roboti su visoki oko 1,5 metar, kreću se na četiri kotača, te su opremljeni kamerama i senzorima. Znanstvenici tvrde da su ovi roboti više nego pokretne nadzorne kamere jer imaju mogućnost detektiranja nasilničkog ponašanja, te omogućavaju dvosmjernu komunikaciju između zatvorenika i osoblja kaznionice.

„Uskoro smo pri kraju usavršavanja ključnih operativnih sistema i preostaje nam još da doradimo neke detalje kako bi roboti izgledali što prijateljski. To nam je najveća briga, te zbog toga moramo naglasiti da roboti nisu terminatori koji će silom obuzdati nasilne zatvorenike. Oni su tu da pomognu i alarmiraju čuvare kada se zatvorenici nađu u potencijalnoj životnoj opasnosti", rekao je profesor Lee Baik-Chul, kreator robota.  

 

27.11.2011. 11:29:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh