« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Slova govore

Način pisanja može otkriti lažljivca

Umjesto analiziranja govora tijela ili pogleda, kako biste otkrili govori li vam osoba istinu, proučite njezin rukopis

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

laži

,

rukopis

,

pisanje

Naglašavajući kako je istraživanje još u ranoj fazi, znanstvenici smatraju da bi jednog dana njegovi rezultati mogli pomoći  u otkrivanju krivotvorenih potpisa. Naime, psiholozi sugeriraju kako se način pisanja mijenja kada osoba laže jer  je mozak aktivniji kako bi izmislio nove činjenice, što onda utječe na normalni rukopis.

Istraživači sa Sveučilišta Haifa u Izraelu, zamolili su 34 dobrovoljca da napišu dva kratka paragrafa, pri čemu su u prvom opisivali neki stvarni događaj dok u drugom izmišljeni. Ispitanici su koristili bežićnu elektronsku olovku s vrhom osjetljivim na pritisak. Papir je zatim stavljen na kompjutorski skener koji je analizirao način pisanja.

Otkriveno je da su oni koji su pisali izmišljotine imali jači pritisak olovke na papir, dulje zamahe i veća slova za razliku od onih koji su pisali o istinitom događaju. Profesor Richard Wiseman izjavio je kako je tehnika obećavajuća, ali treba biti testirana na mnogo većem broju uzoraka. ˝Znamo da ljudi oklijevaju kada lažu, stoga neke kompanije već koriste ovu činjenicu prilikom testiranja novih kandidata za posao.˝ 

18.09.2009. 21:30:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh