« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ZIJEV, ZIJEV

Znanstvenici otkrili zašto je zijevanje zarazno

Zijevanje nema veze s umorom, već s međusobnom povezanosti i bliskosti između osoba koje zijevaju, tvrde talijanski znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

ljudski mozak

,

međuljudski odnosi

,

zijevanje

Često govorimo kako je zijevanje zarazno, budući da zijevanje jedne osobe u prostoriji često potakne i druge da počnu činiti isto. Međutim, talijanski su znanstvenici po prvi put dokazali kako zijevanje nema veze s umorom, već s međusobnom povezanosti i bliskosti između osoba koje zijevaju, prenosi Hina.

Znanstvenici sa sveučilišta u Pisi promatrali su ponašanje 109 ljudi, muškaraca i žena, različitih nacionalnosti i dobi, u njihovim svakodnevnim aktivnostima i bilježili slučajeve zaraznog zijevanja. Otkrili su da je ono najčešće između izravno povezanih članova obitelji, nešto manje često između prijatelja, a najrjeđe je među poznanicima i strancima.

Vremenski razmak između dva 'zijeva' bio je najveći u ovoj posljednjoj skupini, što ponovo sugerira da empatija i obiteljska bliskost igraju ulogu u ovom fenomenu.

Naše istraživanje pokazuje da je zaraznost primarno izazvana emotivnom bliskošću između pojedinaca, a ne drugim čimbenicima, poput spola ili nacionalnosti, napisali su znanstvenici.

Komentirajući rezultate, dr. Catriona Morrison, psihologinja sa sveučilišta u Leedsu, izjavila je da takav primitivan odgovor može baciti svjetlo na evoluciju ljudskog mozga. "Neki sugeriraju da se zarazno zijevanje razvilo u doba pećinskog čovjeka kada je netko morao biti na straži cijelo vrijeme - zijevanje pospješuje cirkulaciju krvi u mozgu i tako jača budnost", rekla je.

Dr Atsushi Senju, londonski znanstvenik, kaže da je sličan efekt učestalosti zijevanja među članovima iste skupine primjećen kod jedne vrste babuna. "Međutim, još uvijek nije sigurno da je razlog tome empatija - ima i dalje onih koji vjeruju da se radi o običnom prirodnom refleksu".

09.12.2011. 07:48:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh