« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
GRANIČNI SPOR

Znanstvenici o Jadranu: Gdje su političari?

POGLEDAJTE VIDEO - Na skupu o interesima Hrvatske u rješavanju hrvatsko-slovenskog spora nije se pojavio nitko iz političkog života

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

Davorin Rudolf

,

Piranski zaljev

,

granični spor

,

hrvatsko-slovenski spor

,

arbitražni sporazum

,

Vladimir Ibler

,

pomorsko pravo

Jadranski zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je znanstveni skup pod nazivom „Izazovi i perspektive u pomorskom pravu i pravu mora: interesi Hrvatske".

Koja će biti zadaća Arbitražnog suda koji bi trebao riješiti dugogodišnji granični spor između Hrvatske i Slovenije, kakav će biti sastav suda i koliku će on imati slobodu odlučivanja, pitanja su oko kojih se još vode polemike, pogotovo ovih dana kad slovenski Ustavni sud treba iznijeti svoje mišljenje o ustavnosti Arbitražnog sporazuma.

Sva ta pitanja tema su današnjeg skupa na kojem su se okupili najugledniji domaći znanstvenici i stručnjaci pomorskog prava. No, nije se pojavio nitko iz političkog života Hrvatske iako je ova tema pokrenula žučne rasprave s obje strane Markovog trga.

Akademik Davorin Rudolf smatra da to dovoljno govori kakva je država znanja kojoj svi težimo i kakav je odnos politike prema znanosti. „To je naša tragedija", razočaran je Rudolf. Odnose dvaju zemalja nije htio komentirati s obzirom da je istupio iz Hrvatsko-slovenske komisije za granice.

Akademik Vladimir Ibler objasnio je novinarima dugu povijest spora između Slovenije i Hrvatske.

''Slovenci smatraju da je čitav Piranski zaljev dio državnog područja Slovenije a mi na to ne možemo pristati. Kad bi Slovenija dobila što traži došlo bi do toga da more pred našom obalom pripada Slovencima. To bi dovelo do toga da, kad bi stavili jednu nogu u more a druga je na obali, da ste jednom nogom u Sloveniji a drugom u Hrvatskoj", slikovito je problem opisao Ibler.

Objašnjava da se zbog geografskog položaja Tršćanskog zaljeva na najsjevernijem dijelu Jadranskog mora stvara velika gužva i nijedna zainteresirana zemlja ne može biti zadovoljna dobivenim teritorijem.

Ibler smatra da je Arbitražni sud jedino kvalitetno rješenje spora između Hrvatske i Slovenije i krivim smatra stav Slovenaca koji smatraju da dvije susjedne zemlje ne bi trebale izlaziti pred sud jer to znači narušavanje dobrosusjedskih odnosa.

„To je uobičajena praksa u međunarodnom pravu i odnosima", tvrdi Ibler. (Infopunkt/metro-portal)

19.03.2010. 13:27:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh