« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
OTKRIVEN MISTERIJ

Znanstvenici napokon otkrili tajnu regeneracije udova

Znanstvenici su nakon 30-ak godina istraživanja konačno dokučili zašto neke životinje mogu regenerirati amputirane dijelove tijela i obnavljati oštećene organe

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

amputacija

,

regeneracija

,

oštećeni organi

Njemački znanstvenici sa sveučilišta Konstanz tvrde da su napokon otkrili, nakon 30-ak godina istraživanja, zašto neke životinje mogu regenerirati amputirane dijelove tijela i obnavljati oštećene organe, piše The Local.

Znanstvenici su proučavali regenerativna svojstva koja posjeduje tropska slatkovodna riba Danio rerio, poznata kao zebrica, i uočili su da je retinoična kiselina neophodna za potpuno obavljanje amputiranih peraja, te oštećenih organa.

"Ovo je veliki uspjeh za nas jer do sada još nitko nije detaljno proučavao funkciju retinočke kiseline", rekao je Gerrit Begemann, voditelj istraživanja na sveučilištu Konstanz.

Prije nego što se amputirane peraje kod ribe Danio rerio u potpunosti regeneriraju rana se zatvori sa nekoliko slojeva tkiva. Stanice ispod rane gube svoj identitet i postaju blasteme, te na taj način formiraju nove stanice koje će izgraditi novi ud.

Njemački znanstvenici su uočili specijalni genetički trik kojim se riba zebrica služi kako bi aktivirala i kontrolirala nastajanje blastema koristeći retinoičnu kiselinu, koja se nastaje iz vitamina A.

Ljudima je također neophodno potreba retinoična kiselina, no ne za regeneraciju nego je esencijalna za zdrav razvoj djeteta u majčinoj utrobi.  

Stručnjaci još uvijek ne znaju kako ovo saznanje može pomoći čovječanstvu, no nadaju se da bi u budućnosti mogao, kada medicina dovoljno uznapreduje, pomoći pri regeneraciji oštećenih organa ili amputiranih udova.

25.11.2011. 14:49:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh