« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MEDICINA SUTRAŠNJICE

Stiže budućnost - bežični pacemaker veličine zrna riže

Skupina europskih i američkih znanstvenika trenutno usavršava bežični pacemaker koji će pomoću ultrazvučnih valova osigurati pravovremeno kucanje bolesnog srca

Bežični pacemaker skorašnje budućnosti
Bežični pacemaker skorašnje budućnosti (Cambridge Consultants)
Više o

zdravlje

,

srce

,

pacemaker

,

bežična tehnologija

Europski i američki znanstvenici trenutno rade na usavršavanju i testiranju novog, bežičnog, pacemakera veličine zrna riže koji će u bliskoj budućnosti zamijeniti trenutne nezgrapne uređaje, te na taj način olakšati život pacijentima, ali i liječnicima.

Novi pacmaker sastoji se od bežičnog odašiljača, koji se kiruškim putem ugradi ispod kože, i malog kolektora koji je implantiran na stjenke srca. Kada dođe do aritmije odašiljać, u kojemu se nalazi napajanje, emitira ultrazvučne valove koje onda kolektor veličine zrna riže pretvara u električni puls pomoću kojeg se korigira nepravilni rad srca.

Znanstvenici tvrde da će novi pacmaker olakšati život pacijentima i liječnicima jer je vrlo kompaktan i ne koristi žice, te na taj način pojednostavnjuje samu operaciju, a time i oporavak pacijenta. Pošto funkcionira na bežičnoj tehnologiji mogućnost da neki dijelovi zakažu zbog ljudskog kretanja smanjuje se na minimum.     

Trenutna generacija pacemakera ugrađuje se ispod kože na prsnom košu, žice iz uređaja idu do elektroda na srcu kroz vene, što operaciju čini vrlo riskantnom, a oporavak pacijenta vrlo dugim.

26.11.2011. 10:14:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh