« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KONAČNI DOKAZ ILI LAŽNA NADA?

Znanstvenici: Na Marsu ima života

Matematička analiza pokazala je da u uzorku tla sa Marsa postoje snažni dokazi o mikroorganizmima i da postoji 99 postotna mogućnost da na Crvenom planetu ima života

Više o

Mars

,

život na Marsu

,

svemirska sonda

,

mikroorganizmi

,

crveni planet

,

Viking 1

Kada je 1976. godine sonda Viking 1 sletjela na Mars analiza tla nije pokazala dokaze o izvanzemaljskom životu, no danas znanstvenici smatraju da je taj eksperiment bio manjkava, odnosno da je letjelica ipak pronašla tragove života.

Naime, znanstvenici sa sveučilišta Siena i instituta Keck proveli su matematičku analizu podataka o uzorcima koje je prikupila sonda Viking i ustanovili su da su soli iz tla poremetili prvotne rezultate i sakrili dokaze o životu.

Nova analiza tražila je kompleksne spojeve u uzorcima iz 1976. godine koji nastaju kao nusprodukt života mikroorganizma i prema tvrdnjama znanstvenika dokazi su pronađeni.

"Naši nalazi sugeriraju na snažnu biološku reakciju. Analize pokazuju da je eksperiment Viking LR otkrio mikroorganizme na Marsu", kažu znanstvenici.

No, znanstvena zajednica je podijeljenog mišljenja o postojanju života na Marsu.

"Pronalazak organskih tvari nije dokaz o sadašnjem i prošlom životu na Marsu, to je samo dokaz da postoje organske tvari", rekao je dr. Christopher McKay, stručnjak iz NASA-inog istraživačkog centra Ames.

S druge strane, dr. Josheph Miller sa instituta Keck smatra da je analiza dala odgovor na dugogodišnje pitanje da li ima života na Crvenom planetu.

"Ultimativni dokaz bi bio da se na planetu snime marsovske bakterije, pa neka pošalju mikroskop da se promatra njihovo kretanje. Prema prikupljenim i obrađenim podacima siguran sam 99 posto da na Marsu ima života", kaže dr. Miller.

13.04.2012. 16:33:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh