« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
MECTIZAN

Znanstvenici na dobrom putu prema stvaranju pilule koja ubija komarce

Ivermectin, lijek koji se koristi za liječenje riječnje sljepoće, ubija komarce

Komarac
Komarac (Deviantart)
Više o

komarci

,

mectizan

,

ivermectin

Stručnjaci iz Senegala su s kolegama sa Državnog sveučilišta Colorado zaključili istraživanje lijeka koji bi mogao ojačati naša obrambena svojstva kad je u pitanju agresija komaraca. Već neko vrijeme znanstvenici polako potvrđuju tezu da lijek protiv parazita koji se upotrebljava za liječenje riječne sljepoće (Onhocerkoza - izaziva je parazit Onchocerca volvulus , a prenose je mušice papučarke koje se legu u brzim vodotocima. Onhocerkoza je endemska u više od 25 zemalja tropskog pojasa Afrike, Azije i Amerike) ima potencijala da ubija komarce.

Otkrilo se da komarac vrlo brzo ugiba kad ubode čovjeka koji je uzeo pilulu. Lijek se zove Mectizan, a u nekim dijelovima svijeta se zove još i ivermectin. Istraživanje je provedeno u dva afrička sela.

U prvom selu stanovnici su uzeli ivermectin, a stanovnici drugog sela nisu. Kad su testirani komarci iz oba sela, pokazalo se, između ostalog, da oni iz prvog sela u sebi imaju i do 80 posto manje parazita koji prenose malariju.

Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. Iako su rezultati obećavajući, struka je ipak suzdržana jer smatra da primjenjivanje toga lijeka u voe svrhe jednostavno nije izvedivo u praktičnom smislu, najviše zbog svih rizika koji se vežu uz njega (svaki lijek ima određene nuspojave i predstavlja određeni rizik), ali i zbog toga što bi ga, da bi bio učinkovit, ljudi trebali uzimati jednom svakog mjeseca. Ako ništa drugo, znanstvenici sada barem imaju putokaz za daljnja istraživanja i pronalaženje pilule protiv komaraca koja će biti dostupnija i praktičnija.

12.07.2011. 22:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh