« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
K'O NA FILMU

Znanstvenici izumili plašt nevidljivosti

Eksperimentalno istraživanje zasnovano je na čuvenom "nevidljivom plaštu" koji je popularizirao junak romana Harry Potter

Fotografija vijesti
Više o

Harry Potter

,

izumi

,

nevidljivost

Iako se dosad smatralo kako ovako nešto ima mjesta samo u filmovima, američki su znanstvenici uspjeli razviti sustav tzv. „privremene nevidljivosti", pomoću koje mogu učiniti neki predmet nevidljivim na djelić sekunde, piše Hina.

Eksperimentalno istraživanje zasnovano je na čuvenom "nevidljivom plaštu" koji je popularizirao junak romana Harry Potter.

Nova metoda omogućuje da se, umjesto da se predmet nastoji sakriti u prostoru, on skriva od oka, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u britanskom časopisu Nature.

"Naši rezultati predstavljaju važan potez prema stvaranju potpunog prostorno-vremenskog plašta", rekao je voditelj istraživanja Moti Fridman s newyorškog Sveučilišta Cornell.

Fizičari su iskoristili činjenicu da se različite boje koje čine vidljivi dio spektra svjetlosti kreću neznatno različitim brzinama. "Privremena" nevidljivost ogrtača počinje difuzijom zrake zelenog svjetla u optičkom kabelu. Taj zrak dijeli objektiv na dvije frekvencije: plavo svjetlo koje se kreće malo brže od prvobitne zelene i crveno svjetlo koje se kreće nešto sporije. Razlika brzine između tih dviju zraka povećava se postavljanjem prozirne prepreke. Na taj način nastaje neka vrsta "zaostatka" između crvene i plave zrake, koja se povećava njihovim ponovnim "ujedinjenjem" na isti način.

To zasad traje samo samo 50 pikosekundi (50 milijuntih dijelova milijuntog dijela sekunde) no dovoljno je da dio svjetlosti ostane potpuno neprimjetan.

Sljedeći korak na koji se spremaju znanstvenici, jest na koji način dovoljno produžiti vrijeme maskiranja događaja.

05.01.2012. 08:06:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dns
    05.01.2012. 12:42
    joooooooj koji glupi naslov
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh