« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
VULKANSKI PEPEO

Znanost je trebala ublažiti posljedice zračnog kaosa

Bolja znanstvena tehnika sigurno bi omogućila ublažavanje zračnog kaosa povezanog s erupcijom vulkana Eyjafjallajokull na Islandu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zračni prijevoz

,

znanost

,

vulkanska prašina

"Ne znači da pepela doista ima u zraku u svim tim zonama ako je zračni prostor zatvoren zbog oblaka pepela", kazao je geofizičar Magnus Tumi Gudmundsson.

"Trenutno primjenjujemo vrlo visoke norme sigurnosti", naglasio je on ocijenivši da je "potreban veliki trud oko poboljšanja tehnike" korištene u pokušaju predviđanja širenja pepela.

"Ako imate bolje podatke, možete vrlo jasno smanjiti ograničenja, možda i do četvrtine današnje razine zatvaranja zračnog prostora", kazao je on.

U nedjelju je tridesetak europskih zemalja potpuno ili djelomično zatvorilo zračni prostor zbog opasnosti koju predstavlja oblak pepela iz Eyjafjallajokulla od srijede, a koji se širi iz arktičkog polarnog kruga na Mediteran i iz Španjolske u Rusiju.

Vlasti opravdavaju svoju odluku o zatvaranju zračnog prostora opasnošću koju predstavlja pepeo za motore aviona koji bi pokušali proći kroz oblak. (hina/metro-portal)

18.04.2010. 17:50:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh