« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PAPA OBEĆAO

Crkva će zaštititi djecu od zlostavljanja

Vatikan je objavio da je Papa izrazio "sram i žaljenje" zbog boli koje su pretrpjele žrtve i njihove obitelji te se pomolio s njima tijekom susreta u veleposlanstvu Vatikana u Rabatu na Malti

(Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Crkva

,

žrtve seksualnog zlostavljanja

Papa Benedikt XVI. sastao se u nedjelju na Malti sa skupinom žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja i obećao im da će crkva učiniti sve što može da kazni svećenike zlostavljače i u budućnosti zaštiti mladež.

To je prvi susret pape Benedikta XVI. sa žrtvama od izbijanja skandala koji od početka godine potresa Vatikan.

"Pomolio se s njima i obećao da Crkva čini i činit će sve u njezinoj moći da istraži optužbe, privede pravdi odgovorne za zlostavljanja i primijeni učinkovite mjere kako bi u budućnosti zaštitila mlade ljude", stoji u priopćenju Vatikana.

Odvjetnici žrtava traže od Vatikana da poduzme konkretne korake u zaštiti djece te da odstrani iz svojih redova svećenike pedofile, ističući da papini izrazi solidarnosti i srama nemaju smisla bez konkretnih mjera.

Benediktov odlazak na Maltu, u povodu 1950. obljetnice brodoloma Svetog Pavla, zasjenila su očekivanja da će Papa učiniti neku snažnu gestu kako bi popravio štetu izazvanu skandalom.

Žrtve i njihovi odvjetnici optužuju Papu da je, zajedno s crkvenim vrhom, sudjelovao u zataškavanjima zlostavljanja, dok je bio nadbiskup u Njemačkoj i kasnije kao čelni čovjek vatikanske Kongregacije za nauk vjere. (hina/metro-portal)

18.04.2010. 17:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh