« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
UDRI

Znanost i struka protiv pamfleta s Kaptola

Kardinal Bozanić je rekao da to nije nikakva akcija, nego informacija, ali to nije informacija, to je jedna velika dezinformacija

Pamflet s Kaptola
Pamflet s Kaptola (Arhiva)
Više o

Josip Bozanić

,

Željko Jovanović

,

Kaptol

,

Vinko Filipović

,

zdravstveni odgoj

,

letak

,

Aleksandar Štulhofer

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović danas je dezinformacijom nazvao letak Crkve o zdravstvenom odgoju koji je proteklih dana dijeljen u nekim trgovinama i kioscima, ocijenivši da je riječ o zlonamjernom prikazu s ciljem onemogućavanja provedbe zdravstvenog odgoja. "Taj letak vrvi neistinama, dezinformacijama, zlonamjernim podacima koji u potpunosti iskrivljuju istinu o zdravstvenom odgoju.

Kardinal Bozanić je rekao da to nije nikakva akcija, nego informacija, ali to nije informacija, to je jedna velika dezinformacija", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare. Ponovio je da je zdravstveni odgoj obavezan za sve učenike, učitelje, nastavnike, ravnatelje i roditelje, te da "oslobađa čovjeka i stvara pretpostavke da u Hrvatskoj žive slobodni ljudi, koji raspolažu informacijama koje će im omogućiti da žive dulje i kvalitetnije". Jovanović je naglasio da će se zdravstveni odgoj u školama dvije godine provoditi eksperimentalno, nakon čega će proći evaluaciju Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Istaknuo je da su učitelji upućeni da reduciraju i djeci prilagode materijal ponuđen uz program, te da prije njegove primjene roditelje upoznaju s aktivnostima koje namjeravaju provesti.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović zlonamjernim je nazvao pristup Crkve sadržaju kurikuluma, ističući da djeca neće učiti ništa od onoga o čemu govori letak. Objasnio je da je riječ o dodatnoj literaturi koja je ponuđena učiteljima, ali da ona nije namijenjena za primjenu u nastavi, jer nije prilagođena učenicima, niti joj je to namjena.

I sociolog Aleksandar Štulhofer, koji je sudjelovao u izradi kurikuluma, naglasio je da literatura ponuđena nastavnicima "ne ulazi u kurikulum ni u kom smislu, ni na razini citata ni nikako drugačije". Ginekolog Dubravko Lepušić ocijenio je, pak, da se letcima želi zaustaviti distribuciju znanja, iz straha od vlastitog odabira mladog čovjeka. Upozorio je da je među mladima rasprostranjeno rizično spolno ponašanje, da se svake godine dogodi 2.000 maloljetničkih trudnoća, od čega 400 završava abortusom.

24.12.2012. 16:38:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Ivan
  25.12.2012. 17:40
  Zašto se ministarstvo jednostavno ne odrekne te literature koja je preporučena po kurikulumu kojega su uveli? Zašto se ne odrekne literature koju su katolici razotkrili da promovira pedofiliju, prostituciju i nastranosti? Stvar bi bila riješena. Zašto se ne odreknu rodne ideologije koja je ubačena u program spolnog odgoja?


  Poljska je 1998 godine uvela spolni odgoj pod nazivom "Odgoj za obiteljski život", vrlo sličan programu udruge Grozd. Kao rezultat provođenja tog programa, Poljska ima najnižu stopu maloljetničkih trudnoća i pobačaja, najmanju stopu zaraze AIDS-om i najmanji ukupni broj pobačaja od svih zapadnoeuropskih zemalja. Uprkos tako sjajnim rezultatima i tamo se putem medija i političkih pritisaka raznih domaćih i stranih organizacija nastoji nametnuti uvođenje liberalnog i tehnicističkog pristupa kakav je uveden kod nas. Postavlja se pitanje, koji interesi stoje iza ovakvih nastojanja kada je evidentno da je zdravstveni rezultat konzervativnijeg spolnog odgoja koji promiče vrijednosni pristup značajno bolji od "informativnog" i bezvrijednosnog pristupa kakvog nameću liberalni krugovi?
 2. avatar
  Ivan
  25.12.2012. 17:42
  Preporučam svim roditeljima da se informiraju o sadržaju kurikuluma i već ranije gotovoj alternativi - programu udruge Glas roditelja za djecu - GROZD.

  Pravo izbora programa od strane roditelja stvar je demokracije.
 3. avatar
  Ivan
  25.12.2012. 17:44
  Preporučam posjetiti stranicu zdravstveniodgoj.com
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh