« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
PRIPAZITE

Znakovi autoimune bolesti koje treba prepoznati

Autoimune bolesti utječu na različite dijelove tijela i simptomi nisu uvijek jednaki niti jednakog intenziteta, liječnicima vrlo često treba duže vremena da dijagnosticiraju o kojoj autoimunoj bolesti je riječ

Ako vam se čini da nešto nije u redu...
Ako vam se čini da nešto nije u redu... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

bolest

,

simptomi

,

autoimuna bolest

Autoimuna bolest može utjecati i na kvalitetu zdravlja, kao i na cjelokupno zdravlje. Bol, umor, gubitak apetita, mučnina i povraćanje te vrućica mogu uzrokovati da se osoba osjeća iscrpljeno i nesposobno za rad i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Stoga, pazite na ove znakove i javite se svom liječniku...

Bolovi u zglobovima i otekline - "Bolovi u zglobovima i otekline, koji se često osjećaju u rukama i velikim zglobovima, mogu ukazivati na autoimunu bolest", objašnjava dr. Radhakrishna. Kao česte poteškoće navodi i ukočenost koja se javlja ujutro i poboljšava tijekom dana, a kao neuobičajene navodi poteškoće s držanjem četkice za zube i češljanjem.

Gastrointestinalne bolesti - bolovi u trbuhu i probavne tegobe, uključujući proljev i zatvor, mučninu, povraćanje i gubitak apetita mogu biti vrlo česti zbog upale gastrointestinalnog trakta. Posljedica može biti i promjene u tjelesnoj težini.

Groznica i natečene žlijezde - povremena groznica i nateče žlijezde nespecifični su simptomi, kaže dr. Radhakrishna te savjetuje da se javite liječniku ako se ponavljaju.

Osip - osip na koži može se ograničiti na područja izložena suncu ili može biti po cijelom tijelu. Može biti nalik psorijazi, isprekidan ili konstantna. Ako primijetite osip koji se ponavlja ili traje, razgovarajte o tome s liječnikom.

Umor - ovaj simptom je vrlo teško kvalificirati i postoje mnogi uzroci umora koji se ne mogu pripisati autoimunim bolestima. Nedostatak sna, stres - doživljavamo fizički i mentalno i obično se stanje popravlja nakon uklanjanja stresora i ispravljanja deficita sna. Međutim, ako umor potraje, najbolje je o tome razgovarati sa svojim obiteljskim liječnikom, objašnjava.

17.09.2022. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh