« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
SAVJETI :)

Koliko "jutarnjih kava" treba popiti?

Mnogi ljudi ne mogu ili barem misle da ne mogu funkcionirati bez jutarnje kave ili svoje uobičajene doze kofeina

A da popijemo kavu? ;)
A da popijemo kavu? ;) (Arhiva)
Više o

kofein

,

kava

,

jutarnja kava

Jutarnju kavu nam ne dirajte, pa ni u istraživanjima - tko će zamijeniti taj miris i okus svježe skuhane kave? Bome, nitko, no ipak bi trebalo paziti koliko se pije kave tijekom dana, pa evo nekih stvarčica koje bi trebali znati...

Zdrave odrasle osobe ne bi trebale konzumirati više od 400 mg kofeina dnevno. To je otprilike 2,5 dcl kave ili deset limenki Coca Cole. Tinejdžeri bi unos trebali dodatno ograničiti na manje od 100 mg kave dnevno.

Što se dogodi ako popijete previše kofeina?

Kofein može biti dobar pomagač, no što ako pretjerate? Ovo su posljedice koje možete očekivati:

Dehidracija - ne treba zaboraviti ni da je kofein diuretik što znači da će vas više tjerati na mokrenje. Zato ne smijete zaboraviti piti vodu da ne dehidrirate.

Lupanje srca - kofein pogoršava palpitacije i može dovesti do neugodnih stanja koja nasreću nisu opasna po život.

Nesanica - osobe koje imaju problema sa spavanjem, ne bi nikako smjele piti napitke s kofeinom u poslijepodnenvim satima i tijekom večeri.

Tjeskoba - kofein utječe na centralni živčani sustav zbog čega se neki mogu osjećati nervozno i tjeskobno. Smanjenjem kofeina to možete izbjeći.

Visoki krvni tlak - kofein ubrzava rad srca i povisuje krvni tlak što može biti pogubno za ljude koji i inače pate od tih problema.

Žgaravica i bolovi u želucu - kofein izaziva želučanu kiselinu i može uzrokovati žgaravicu. Previše kofeina, pak, uzrokuje razne želučane probleme.

Sve u svemu, premda kofein nije najsretniji odabir, nije ni najgori. No, kao i s mnogim drugim stvarima u životu - treba biti umjeren, a ako primijetite da se češće javljaju neki zdravstveni problemi, provjerite situaciju sa svojim liječnikom.

18.09.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.09.2022. 11:55
    Meni dosta 1 ;)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh