« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
PAZITE SE

Ultraprocesuirana hrana je svugdje oko vas

U zemljama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Kanada, ultraprocesuirane hrana sada čini 50 posto ili više unesenih kalorija

Prestrašna hrana...
Prestrašna hrana... (Arhiva)

Hrana nije više ono što je bila - to je zabrinjavajuće, s obzirom na to da se ova hrana povezuje s nizom različitih zdravstvenih stanja, uključujući veći rizik od pretilosti i raznih kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i demencije.

Ultraprerađena hrana mješavina je raznih industrijskih sastojaka (kao što su emulgatori, zgušnjivači i umjetne arome) spojenih u prehrambene proizvode nizom proizvodnih procesa.

Zaslađena pića i mnoge žitarice za doručak spadaju u ultraprerađenu hranu. U nju spadaju i novije inovacije, poput takozvanih hamburgera 'na biljnoj bazi', koji se obično prave od izolata proteina i drugih kemikalija kako bi proizvodi bili ukusni.

Intenzivni industrijski procesi koji se koriste za proizvodnju ultraprerađene hrane uništavaju prirodnu strukturu sastojaka hrane i oduzimaju mnoge korisne hranjive tvari poput vlakana, vitamina, minerala i fitokemikalija.

Mnogi od nas jako su svjesni da je ultraprerađena hrana štetna za naše zdravlje. Ali nije jasno je li to zato što je ta hrana niske nutritivne vrijednosti ili je posrijedi nešto drugo.

Sada su dvije nove studije pokazale da nikakva nutritivna vrijednost možda nije dovoljna da objasni njihove zdravstvene rizike. Ovo sugerira da bi drugi čimbenici mogli biti potrebni kako bi se u potpunosti objasnili njihovi zdravstveni rizici.

17.09.2022. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh