« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
EHHH...

Zloupotreba vjere - globalni fenomen

Izrael je od prije nekoliko dana „židovska nacionalna država“. Tim potezom se nastavlja politizacija vjere. Bliski istok nije iznimka

Političari nikako da nauče...
Političari nikako da nauče... (Arhiva)
Više o

vjera

,

politika

Pater Nikodemus Schnabel nema dlake na jeziku. „Razumijem svakog tko u Jeruzalemu dvoji kad je vjera u pitanju. Ovo je najbolje mjesto ako želite postati ateist", kaže Schnabel, koji na Sionskoj gori u Jeruzalemu vodi jednu benediktinsku opatiju. U razgovoru za DW on  kritizira sve češće korištenje vjere u političke svrhe. „Vjera je potraga za Bogom - ne za identitetom", kaže Schnabel.

U četvrtak je izraelski parlament Knesset usvojio sporni zakon o nacionalnoj državi koji bi trebao učvrstiti židovski karakter države Izrael. U to spada i definiranje hebrejskog kao službenog nacionalnog jezika. Arapski više nije službeni jezik nego ima poseban status. „U Jeruzalemu su vjere predstavljene u svom najizraženijem negativnom svjetlu", kaže Schnabel koji one koji agresivno zastupaju svoju vjeru naziva „vjerskim huliganima".

Stvara li vjera više problema nego što ih rješava?

Poražavajuća spoznaja koju, međutim, dijele i drugi vjerski dostojanstvenici. U kršćansko-pravoslavnoj Gruziji Rusudan Gotziridze, baptistička biskupkinja kaže: „Mladi vjeruju da vjera stvara više problema nego što ih rješava". Ona se već godinama u svojoj crkvi zalaže za prava žena ali i drugih vjerskih manjina u Gruziji poput muslimanske. Ona sudjeluje u radu vladinog Vjerskog vijeća kojemu je cilj uklanjanje razlika u statusu između različitih vjera. No zalaganja ovog vijeća nemaju smisla jer u njegovom radu ne sudjeluju predstavnici pravoslavne crkve kojoj pripada 84 posto vjernika u Gruziji. „Oni ne žele sudjelovati jer odbijaju razgovor na istoj razini s ostalim vjerskim zajednicama u zemlji", kaže Rusudan Gotziridze.

Što je veći utjecaj vjere na svakodnevicu, to je snažniji otpor protiv ovog trenda. Ove godine je 16. svibnja po prvi put obilježen „Međunarodni dan zajedničkog života u miru". Jedan od inicijatora uvođenja ovog dana je Aleaddine Touhami iz Nizozemske koji je na čelu jedne organizacije koja se bori protiv zloupotrebe vjere u svakodnevnoj politici. Metodički svećenik Emmanuel Assante se u Gani se kroz razne projekte, poput najnovijeg „Peace Clubs" bori za zajedništvo u svakodnevici. „Oprost, pomirenje, poštovanje i dijalog - to je u osnovi svake vjere", kaže on.

Samokritika bolja od samosažaljenja

Nikodemus Schnabel smatra da bi zato svijet bez vjera, unatoč vjerskim napadima, bio jedan siromašniji svijet. „Jasno, da nema nogometa ne bi bilo ni huligana isto tako je i s vjerom: da nema vjere ne bi bilo ni vjerskih fanatika", smatra Schnabel. On smatra da je samokritika trenutno najvažnija kada se radi o zloupotrebi vjera. Samokritika umjesto samosažaljenja: „Nema ništa napornije za slušati kada kršćani govore o progonu kršćana, Židovi o antisemitizmu ili muslimani o islamofobiji", kaže Schnabel.

Aktivist Aleaddine Touhami govori o „vjerskom globalizmu". Razlike između ispovijesti su mu nevažne, on traži poveznice. „Iskreno rečeno mi je svejedno surađujem li na svojim projektima s kršćanima, muslimanima ili ateistima. Ove kategorizacije smatram ionako zastarjelima", kaže ovaj mladi Nizozemac marokanskih korijena.

Piše: Astrid Prange/DW
23.07.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh