« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
teške posljedice

Zlostavljana djeca brže stare

Djeca koju se u djetinjstvu zlostavljalo imaju kraće telomere, što uzrokuje propadanje stanica

(Dreamstime)
Više o

starenje

,

zlostavljanje djece

,

telomeri

,

DNA

,

stanice

,

Audrey Tyrka

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Brown u novom istraživanju su pokazali da fizičko ili emocionalno zlostavljanje u djetinjstvu može ubrzati proces starenja. BBC prenosi da se tim stručnjaka usredotočio na telomere, zaštitne vrhove kromosoma koji DNA čine stabilnom.

31 osoba u istraživanju koja je izjavila da je tijekom djetinjstva bila zlostavljana, imala je telomere koji su su se vrlo brzo kratili i tako ubrzavali proces starenja stanica.

Telomere znanstvenici uspoređuju s plastičnim krajevima na vezicama cipela koji sprečavaju vezice da se raspletu. Isto je sa stanicom - svaki put kad se podijeli njezini se telomeri skraćuju i stanica ima veću vjerojatnost da će umrijeti.

Znanstvenici su ispitali 22 žene i devet muškaraca. Neke osobe su izjavile da su imali sretno djetinjstvo, a neke da su bili emocionalno, seksualno ili fizički zlostavljane. Usprkos tomu odrasli su zdravi i bez psihijatrijskih poremećaja.

Stručnjaci ipak upozoravaju da istraživanje mora biti provedeno na većem uzorku. Voditeljica studije, dr. Audrey Tyrka kaže da nam istraživanje ''daje nagovještaj da rani eksperimenti u razvoju mogu imati velik utjecaj na biologiju koja može utjecati na mehanizam stanica''.

''Još uvijek ne znamo koje su dalekosežne posljedice ovih saznanja. Kraći telomeri povezani su sa starenjem i nekim bolestima, pa je moguće da je taj mehanizam odgovoran za rizik od bolesti koja dolazi nakon zlostavljanja u djetinjstvu. No, precizna uloga telomera tek mora biti utvrđena'', kaže dr. Tyrka.

21.11.2009. 09:12:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh