« Život
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
PAZITE SE! :)

Zima žene čini agresivnijima

Čim zalepršaju prve pahuljice pripazite malo na svoju dragu, jer ćete odjednom dobiti novu osobu, puno agresivniju nego inače

Pazite se žena po zimi
Pazite se žena po zimi (FreeDigitalPhotos)
Više o

žene

,

zima

,

agresivnost

,

hormoni

Stižu hladni i tmurni dani, a s njima i nagle promjene raspoloženja kod žena i dodatna doza agresivnosti koja vas može prilično iznenaditi.

Istraživači sa Sveučilišta Indiane navode da zima kod žena izaziva nagle promjene raspoloženja i izvjesnu dozu agresivnosti.

Kako kažu znanstvenici sa Sveučilišta Indiana, razlog tome je hormonalni mehanizam koji se kod žena aktivira pod djelovanjem tmurnih zimskih dana.

Pored toga što će je mnoge žene doživjeti kao mizogenu, studija se odlikuje i time što je provedena, ne nad ženama, već nad ženkama hrčka.

Kod životinja, koje su držane u tami, primjećen je rast melatonina, hormona sna, koji utječe na rad nadbubrežnih žlijezda, uslijed čega dolazi do oslobađanja seksualnog steroida poznatog po izazivanju agresivnosti.

Autorica studije Nikki Rendon navodi da je istraživanje pomoglo znanstvenicima "da bolje shvate hormone i društvena ponašanja na polju na kojem trenutno dominira rasprava o testosteronu kao regulatoru agresivnosti kod muškaraca".

Stoga, ako vam draga otkine glavu zbog neke sitnice, nemojte se čuditi niti ljutiti - rade joj hormoni.

27.11.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh